Τα οθωμανικά πλακίδια του 16ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν στη διακόσμηση ναού που είχε ανεγερθεί προς τιμήν της Βαλιντέ Νουρ Μπανού, συζύγου του Σουλτάνου Σελίμ Β΄. Το «Παλαιό Τζαμί της Βαλιντέ», όπως είναι γνωστός ο ναός, κτίστηκε το 1584, σε λόφο της Κωνσταντινούπολης. Το 2003, ένα από πλακίδια αποκολλήθηκε από το ναό και έσπασε.

Όταν οι Αρχές θέλησαν να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των οθωμανικών πλακιδίων βρέθηκαν προ εκπλήξεως: Τα πλακίδια έφεραν τις λέξεις “Choisy-le-Roi Seine” γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες.

Ερευνώντας την ιστορία των πλακιδίων, ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον έγγραφο που έλεγε πως αυτά είχαν σταλεί στο Παρίσι μεταξύ 1882 και 1896 από τον Γάλλο οδοντίατρο και συλλέκτη αρχαιοτήτων Αλμπέρ Σορλίν Ντορινύ, ο οποίος είχε εμπλακεί  στην ανακαίνιση του ναού της Αγίας Σοφίας το 1895. Το όνομά του συνδέεται και με την επιστροφή από το Μουσείο του Λούβρου στην Τουρκία της κεραμικής πλάκας του 16ου αιώνα, που βρισκόταν στον τάφο του Σουλτάνου Σελίμ Β΄, στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας, και είχε μεταφερθεί από τον Ντορινύ στη Γαλλία το 1895. Το Λούβρο εκείνη τη χρονιά αγόρασε από τον οδοντίατρο-συλλέκτη μία σειρά από εξαιρετικά πλακίδια του Ιζνίκ.

Οι τουρκικές Αρχές πιστεύουν ότι τα πλακίδια του «Παλαιού Τζαμιού της Βαλιντέ» ανταλλάχθηκαν από τον Γάλλο οδοντίατρο με άλλα από το Choisy-le-Roi, που φημιζόταν για την παραγωγή αντιγράφων πλακιδίων άριστης ποιότητας.