Ένα μεγάλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό πρόγραμμα υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέτος στα Κυκλαδονήσια. Στο πλαίσιο αυτό, εκθέσεις με μοναδικά και σπάνια αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αλλά και νέες δημιουργίες που συνομιλούν συναρπαστικά με το παρελθόν, υπόσχονται να κάνουν ακόμα περισσότερο αξέχαστες τις διακοπές όσων τα επισκεφθούν.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι εκθέσεις «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος στον Πύργο της Τήνου (13 Ιουλίου-14 Οκτωβρίου 2019) και «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» που εγκαινιάστηκε στις 14 Ιουλίου στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικές και οι δύο», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. «Με αφορμή το εύρημα του θολωτού τάφου της Αγίας Θέκλας στην Τήνο πραγματοποιούμε πρώτη φορά έκθεση για μια άγνωστη εποχή των Κυκλάδων, τη μυκηναϊκή εποχή, παρουσιάζοντας σπουδαίο και άγνωστο υλικό», συμπληρώνει. Σπουδαία, όμως, είναι και η έκθεση στο Άνω Κουφονήσι, καθώς «για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως μοναδικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό», προσθέτει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η μικρή σήμερα βραχονησίδα του Δασκαλιού αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις παγκοσμίως, εντυπωσιάζοντας με την αρχιτεκτονική πρωτο-αστική της διαμόρφωση. Από την άλλη, το δυτικό άκρο της Κέρου υπήρξε μέρος «ιερό», καθώς ταξιδιώτες από τα νησιά των Κυκλάδων έφταναν μέχρι εδώ για να τηρήσουν μια μακρά παράδοση απόθεσης σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων, αγγείων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων. Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκατριών ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew) και τον δρα Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd) και με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα, παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Οι Κυκλάδες όμως «ταξιδεύουν» και εκτός συνόρων, μας υπενθυμίζει ο έφορος αρχαιοτήτων. Η πολύ επιτυχημένη έκθεση «Vanity» βρίσκεται ανανεωμένη από τον περασμένο Μάιο στην Πομπηία, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα «ταξιδέψει» στην Κίνα, όπου θα παραμείνει για περίπου ενάμιση χρόνο. Επίσης, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Scuderie del Quirinale, στη Ρώμη, η έκθεση «Εκρήξεις: Πομπηία και Σαντορίνη», με μοναδικά ευρήματα από το Ακρωτήρι που, όπως είπε ο κ. Αθανασούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, μαζί με τα κορυφαία εκθέματα από την Πομπηία».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι εκθέσεις που συνδυάζουν αρχαία έργα με σύγχρονες δημιουργίες, όπως εκείνες που πραγματοποιούνται στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κιμώλου, της Μήλου και της Τήνου. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αφενός την εξωστρέφεια και αφετέρου να δώσουμε στα μουσεία των Κυκλάδων έναν άλλον χαρακτήρα, ότι αποτελούν κέντρα πολιτισμού. Να ανοίξουν δηλαδή σε ένα ευρύτερο κοινό και ο κόσμος να εξοικειωθεί με την έννοια του αρχαιολογικού μουσείου ως πυρήνα πολιτισμού. Θέλουμε να προβάλλουμε τα αρχαία, αλλά με δράσεις οι οποίες μπορεί να έχουν κι άλλες αφετηρίες, με τελική στόχευση την προβολή των αρχαίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανασούλης. «Αυτό συστήνει ουσιαστικά ένα δίκτυο εκθέσεων, μικρότερο πέρσι, μεγαλύτερο φέτος, που καλύπτει τα Κυκλαδονήσια σε μια τουριστική περίοδο. Δηλαδή, δίνουμε ένα ποιοτικό προϊόν στον κορυφαίο προορισμό της Ελλάδας, που είναι οι Κυκλάδες», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζουμε ότι το μεγάλο εκθεσιακό πρόγραμμα στις Κυκλάδες ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με δύο συνεργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ: Την έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης SIGHT του διεθνώς αναγνωρισμένου Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλι στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, και την έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μυκόνου με τίτλο «The Palace at 4 a.m.». Και οι δύο θα διαρκέσουν ως το τέλος Οκτωβρίου.
«Τώρα έχουμε δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Κίμωλο και στη Μήλο. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Κιμώλου παρουσιάζονται πολύ σημαντικά έργα Ελλήνων δημιουργών, άγνωστα στο ευρύ κοινό, από τη συλλογή του Κυριάκου Τσιφλάκου. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από αρχαίες δημιουργίες, αντιπαραθέτοντας το αρχαίο αντικείμενο με τη σύγχρονη δημιουργία», υπογράμμισε ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ονομάζεται «Αθέατοι Κόσμοι». Παρουσιάζονται κυρίως έργα της γενιάς του 1950-1960 αλλά και κάποια πιο σύγχρονα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί στο ευρύ κοινό. Ανάμεσα τους είναι έργα των Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), Μάκη Θεοφυλακτόπουλου (1939- ), Βλάση Κανιάρη (1928-2011), Νίκου Κεσσανλή (1930-2004), Κώστα Κουλεντιανού (1918-1995), Γιάννη Κουνέλλη (1936-2017) και Παναγιώτη Τέτση (1925-2016).
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου η περιοδική έκθεση «Cultural Memory II» θα διαρκέσει ως τον Νοέμβριο. Δώδεκα καλλιτέχνες καλούνται να παράγουν το αποτύπωμα της μνήμης μέσα από τη δημιουργία έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο παρελθόν της Μήλου. Δώδεκα έργα σύγχρονης τέχνης συνομιλούν με αρχαία αντικείμενα, μεμονωμένα ή σε ομάδες, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη και εποχές, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Συμμετέχουν οι: Στάθης Αλεξόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Κατερίνα Βέλλιου, Κωστής Γεωργίου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Στέλιος Καραμανώλης, Ιωσηφίνα Κοσμά, Kυριακή Μαυρογεώργη, Δήμητρα Ραζέλου, Παύλος Σάμιος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος.
Τέλος, η έκθεση σύγχρονης τέχνης του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Ζευς και Αθηνά» ξεκινά σε λίγες μέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από αρχαία έργα, όπως ο αρχαϊκός αμφορέας του Εξώμβουργου που απεικονίζει τη γέννηση της Αθηνάς από την κεφαλή του Δία, για να προχωρήσει σε σύγχρονες δημιουργίες.