Το επιβλητικό φρούριο με τον πύργο και το ρολόι, στην πόλη των Τρικάλων άνοιξε τις πύλες του στο κοινό πριν από λίγες μέρες.
Οι επισκέπτες, με τη βοήθεια του προσωπικού, μπορούν να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του και να ενημερωθούν για τη μακρόχρονη ιστορία του.
Οι ρίζες του ανάγονται στα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Τρικκαίων, το φρούριο ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ αναφέρεται και στο χρυσόβουλο (1336) του Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου.
Με τριπλή περιτείχιση, κατέχει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος κλασσικής εποχής. Πολλές μετατροπές υπέστη το μεσαιωνικό φρούριο και κατά την τουρκοκρατία, μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878.
Στο πρώτο διάζωμα, νοτίως, βρέθηκε βαθύ πηγάδι της εποχής της ίδρυσης του φρουρίου. Στο δεύτερο διάζωμα, στην ανατολική πλευρά, στο κύριο σώμα του φρουρίου, με τον πιο ψηλό τοίχο, οι Τούρκοι είχαν τοποθετήσει, στα μέσα του 17ου αιώνα ένα μεγάλο ρολόι. Η καμπάνα του ζύγιζε 650 κιλά και έφερε επιγραφή στα τούρκικα. Στην ίδια θέση τοποθετήθηκε, το 1936, από το δήμαρχο Τρικκαίων Θ. Θεοδοσόπουλο ένα άλλο ρολόι, ύψους 33 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα το 1941.
Δεξιά της πύλης εισόδου υπήρχε κατά τη βυζαντινή εποχή ο ναός των Αρχαγγέλων (αρχαγγέλου Μιχαήλ), η ονομασία του οποίου βασίζεται σε κάποια επιγραφή ή αναγραφή στα δίπτυχα του ναού και ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα του 13ου αι.μ.Χ.
Στο τρίτο διάζωμα υπάρχει πηγάδι. Από τον πυθμένα του άρχιζε λιθόκτιστο λαγούμι, που περνώντας κάτω από το τείχος και ακολουθώντας Β.Α. κατεύθυνση, διέσχιζε τη νότια πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία και κατέληγε μετά 21 χλμ. στην Καλαμπάκα.
Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 27/4/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/04/2009_276767