Μία από τις παλαιότερες συνοικίες των Χανίων, που είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής κυρίως τη δεκαετία του ’50, φιλοξενώντας μονάδες βυρσοδεψίας, αλλάζει σταδιακά όψη.
Πρόκειται για τα Ταμπακαριά που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως το βιομηχανικό μνημείο της πόλης, καλύπτοντας μια έκταση που βρίσκεται «αγκαλιά» με τη θάλασσα στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας, από την Αγία Κυριακή μέχρι και την οδό Βιβιλάκη.
Η λειτουργία των βυρσοδεψείων με βάση έγγραφα και αναφορές χρονολογείται από την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη, μεταξύ 1830 και 1840, και η χωροθέτησή τους εκεί δεν ήταν τυχαία. Βρίσκονταν «πάνω» στο κύμα, με νερά που ευνοούσαν τη διαδικασία της επεξεργασίας δέρματος.
Σήμερα, από τα περίπου 50 που λειτουργούσαν την περίοδο της αιχμής τους, λειτουργούν μόνο τρία, προσαρμοσμένα βέβαια στις απαιτήσεις της εποχής, ενώ τα υπόλοιπα κτίσματα, κυρίως τα βιομηχανικά στο βόρειο τμήμα της περιοχής, έχουν εγκαταλειφθεί.
Ωστόσο ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των κτιρίων αυτών, καθώς 26 που βρίσκονται στην οδό Βιβιλάκη έχουν κριθεί διατηρητέα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης, «οι ιδιώτες ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούν κτίρια που κρίνονται διατηρητέα, με την αυστηρή προϋπόθεση να μην αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός τους χαρακτήρας». Ήδη κάποιοι από τους ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών και σύντομα η περιοχή θα αλλάξει όψη.
Εκτός από τα κτίσματα της Βιβιλάκη, ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση ακόμα 17 κτισμάτων που βρίσκονται στην Αγία Κυριακή έχει ήδη ανοίξει. Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικού Σχεδιασμού και Αδειοδοτήσεων τα έκρινε διατηρητέα και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα αξιοποιήσουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρότεινε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Χανίων.
Με βάση την πρόταση, τα κτίρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες, γραφεία, τουριστικά καταλύματα, πολιτιστικοί χώροι και χώροι αναψυχής χαμηλής όχλησης, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της δημιουργίας μουσειακών χώρων.
«Η περιοχή έχει σημαντική προοπτική. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται το μουσείο–οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, το κτίριο της παλιάς Γαλλικής σχολής, ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής και κτίρια που στέγαζαν τα προξενεία που υπήρχαν στα Χανιά» εξηγεί ο Γιώργος Ξανθουδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργείται μια νέα πολιτιστική διαδρομή για την πόλη.