Ο διευθυντής του κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Zahi Hawass, ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου ένα πρόγραμμα κοινοτικής ανάπτυξης ύψους $3.000.000, μέσα από το οποίο θα πραγματοποιηθούν αναστηλωτικές εργασίες στις σημαντικότερες πυραμίδες και σε άλλα μνημεία της νεκρόπολης του Dahshur, Νότια του Καΐρου. Στα μνημεία αυτά περιλαμβάνονται η «κυρτή πυραμίδα» του φαραώ Σνεφρού (4η Δυναστεία), οι πυραμίδες των φαραώ Αμενεμχάτ Γ΄ και Σέσωστρι Γ΄ (12η Δυναστεία). Στόχος του προγράμματος είναι τόσο η διατήρηση των μνημείων, όσο και η δυνατότητα να καταστούν οι πυραμίδες επισκέψιμες για το κοινό. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επιδοτήσεις για τους κατοίκους του Dahshur, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσα σε ήδη καθορισμένα πλαίσια.
Η «κυρτή πυραμίδα» έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των πειραματισμών των αρχιτεκτόνων του Snefru, οι οποίοι κατέληξαν στη δημιουργία της «κόκκινης πυραμίδας», της πρώτης πραγματικής πυραμίδας η οποία επίσης βρίσκεται στο Dahshur. Το χαρακτηριστικό σχήμα της «κυρτής πυραμίδας» οφείλεται σε προβλήματα στατικής τα οποία οδήγησαν σε αναγκαστική αλλαγή της κλίσης του μνημείου κατά την κατασκευή του. Διατηρεί επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για το σύστημα αντιστήριξης ορισμένων θαλάμων της. Οι πυραμίδες των Αμενεμχάτ Γ΄ και Σέσωστρι Γ΄ αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ταφικών μνημείων της 12ης Δυναστείας, καθώς είναι κατασκευασμένες από πλίνθους και όχι γρανίτη, όπως οι αρχαιότερές τους της 3ης – 6ης Δυναστείας. Κάτω από την πυραμίδα του Αμενεμχάτ Γ΄ μάλιστα σώζεται λαβυρινθώδης στοά, η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αρχαιόφιλων. Μέχρι σήμερα, όλα τα μνημεία έχουν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, ενώ οι πυραμίδες της 12ης Δυναστείας έχουν χάσει εν μέρει το αρχικό τους σχήμα.
Πιστεύεται ότι η κατεύθυνση των επισκεπτών σε περισσότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Καϊρου θα συντελέσει στην ανάπτυξη της περιφέρειας της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι η μετατροπή περισσότερων περιφερειακών περιοχών, όπως το Dahshur, σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, μπορεί και να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του αρχαιολογικού χώρου των πυραμίδων της Γκίζας, ο οποίος δέχεται ήδη τεράστιο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα την καταστροφή των μνημείων.
Υπολογίζεται ότι η «κυρτή πυραμίδα» θα είναι ανοικτή σε διάστημα μόλις δύο μηνών από την ημέρα της ανακοίνωσης, ενώ τα υπόλοιπα μνημεία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό σε ένα χρόνο περίπου.
Z.Ξ.
Πηγή: Associated Press, 16/3/09