Ένα μυκηναϊκό κτίριο, πιθανότατα ανάκτορο, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 13ο αιώνα, έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, της Θ΄ ΕΠΚΑ, στο υψηλότερο σημείο της Ακρόπολης της Θήβας.
Η ανακοίνωση του ευρήματος έγινε από τον Β.Αραβαντινό και από τον αρχαιολόγο Γιάννη Φάππα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «Αρχαιολογικού Έργου Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, 2006-2008».
Χαρακτηριστικά της μεγάλης σημασίας του κτιρίου είναι οι τοιχογραφίες, τα κοσμήματα, αλλά και η άφθονη κεραμική που βρέθηκαν σε αυτό.
«Η θέση του οικοδομήματος στο υψηλότερο σημείο της τειχισμένης ακρόπολης, η διαμόρφωση των χώρων του, οι διαστάσεις και ο τύπος των αρχιτεκτονικών λειψάνων, ο τοιχογραφικός του διάκοσμος καθώς και τα πλούσια και μοναδικά ευρήματά του μαρτυρούν την ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία του στο πλαίσιο της κοινωνίας της μυκηναϊκής Θήβας» δηλώνει στο Βήμα ο επικεφαλής της ανασκαφής και προϊστάμενος της αρμόδιας Θ΄ ΕΠΚΑ Βάσίλης Αραβαντινός.
Η ανασκαφή έγινε σε έκταση 250 τ.μ. σε μια περιοχή εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη Σήμερα, η οποία όμως να είναι το αρχαιότερο σημείο της ακρόπολης.
Το κτίριο ήταν κεραμωμένο με ιδιαίτερη προσοχή, οι κεραμίδες μάλιστα οι οποίες αποτελούσαν τη στέγη του βρέθηκαν σχεδόν όλες.
Εξαιρετικά ευρήματα αποτελούν οι τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν πομπή γυναικών σε φυσικό μέγεθος, αλλά και τα δύο παραλληλεπίπεδα πήλινα αντικείμενα, διαστάσεων 12×7 εκατοστών, τα οποία φέρουν ζωγραφισμένα και στις έξι πλευρές τους ψάρια.
Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 17/3/09