Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση». Πρόκειται για δράση που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», όπου ο ποιητικός λόγος του Ομήρου, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου λειτουργεί ως το βασικό ερμηνευτικό μέσο προσέγγισης των αρχαιοτήτων με τρόπο συμβολικό, αναδεικνύοντας τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου για ευημερία και δημιουργία.
Η σύνδεση του ποιητικού λόγου με τις αρχαιότητες προσφέρει ένα προνομιακό πεδίο ανίχνευσης του υποκειμενικού και του άρρητου, αναζητώντας συνδηλώσεις και συμβολισμούς που φωτίζουν τον κόσμο της αρχαιότητας ενορατικά και τον γεφυρώνουν με συχνά αναπάντεχες αναλογίες με τη σημερινή εποχή. Η πρόσφατη ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Χρόνη «Τα αγάλματα και οι ψυχές» συνδιαλέγεται με το χρόνο και αναζητά την «ψυχή» των αγαλμάτων μέσα από εμπειρίες και μνήμες σωματικές και αισθητηριακές, που συγκροτούν τη σημερινή μας ταυτότητα.
Τη Δευτέρα 24 Απριλίου και ώρα 18:00, για το ποιητικό έργο του Βαγγέλη Χρόνη θα μιλήσουν οι: Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γ.Ν. Μανιώτης και Θανάσης Θ. Νιάρχος.
Ο Βαγγέλης Χρόνης έχει τιμηθεί με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Νέοι στον Άδη». Η ποιητική συλλογή «Τα αγάλματα και οι ψυχές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.