Άποψη της νότιας πλευράς του κτηρίου, όπου στεγάζεται, από το 1995, το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Στη συγκεκριμένη θέση ανοικοδομήθηκε, αρχικά, το κεντρικό κτήριο του σεραγιού του Αλή πασά, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά το έτος 1870.
Αντικαταστάθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι». Το 1958 ο ελληνικός στρατός κατασκεύασε το σύγχρονο κτήριο ως βασιλικό περίπτερο.
Το Κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί τον πυρήνα του ιστορικού κέντρου αλλά και το μνημείο σύμβολο της πόλης.
Ένα μνημείο υψίστης ιστορικής, αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφικής και καλλιτεχνικής σημασίας, στον περίβολο, στις ακροπόλεις και στον οικισμό του οποίου περικλείεται ολόκληρη η αρχαία και μεσαιωνική ιστορία των Ιωαννίνων, ένα σημαντικό τμήμα της αντίστοιχης οθωμανικής και νεότερης, καθώς και ένα πλήθος μύθων θρύλων και παραδόσεων.
Εξαιτίας της σπουδαιότητάς του έχει ερευνηθεί, μελετηθεί, σχεδιαστεί και δημοσιευτεί συστηματικά, ενώ η επιστημονική έρευνα εξακολουθεί την ενασχόλησή της με το Κάστρο με αμείωτη ένταση.
Επιπρόσθετα, και καλλιτεχνικά έχει φωτογραφηθεί και φωτογραφίζεται συνεχώς και αντίστοιχα έχει απεικονιστεί και απεικονίζεται σε διάφορες μορφές τέχνης.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα διατηρεί κρυφές γωνιές και καλά κρυμμένα μυστικά.
Ορισμένα από αυτά τα σημεία έρχεται η συγκεκριμένη έκθεση να ανασύρει από τη λήθη και να τα μεταφέρει στο φως, υπενθυμίζοντας τα σε όσους ήδη τα γνωρίζουν, συστήνοντάς τα και αποκωδικοποιώντας τη σημασία τους σε όσους δεν τα γνωρίζουν.
Οι φωτογραφίες, έχοντας ως στόχο να απεικονίσουν το σημείο, ενίοτε και με μια πιο καλλιτεχνική ματιά, άρρηκτα συνδεδεμένες με τα κείμενα που τις πλαισιώνουν, αποκαλύπτουν κάποια από τα μυστικά του Κάστρου και παράλληλα αφηγούνται την ιστορία του και κατ’ επέκταση και ένα μέρος της ιστορίας της πόλης.
Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση φωτογραφίας και αρχαιολογικής περιήγησης με τίτλο ‘‘Από τη λήθη …. στο φώς‘‘ που πραγματοποιήθηκε 1- 9 Φεβρουαρίου 2017, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζή Ιωάννινα μέσα από τον φακό της Αλεξάνδρας Μπόμπολη, ερασιτέχνη φωτογράφου και τα κείμενα της Κωνσταντίνας Ζήδρου, αρχαιολόγου στις κρυμμένες λεπτομέρειες των μνημείων και των οικοδομημάτων του Κάστρου των Ιωαννίνων, όπου αποτυπώνεται, με τρόπο μοναδικό, η ιστορία της πόλεως.