Στη μακρά ιστορία του πρώτου τη τάξει μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι αφιερωμένη η διάλεξη που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στη Βίλα Στέλλα του Ηρακλείου Αττικής (Γαλήνης και Σοφίας), στις 19.30, με ομιλητή τον αρχαιολόγο και επιμελητή αρχαιοτήτων του μουσείου, δρα Κώστα Πασχαλίδη.
Τίτλος της ομιλίας του Κώστα Πασχαλίδη, που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του κορυφαίου μουσείου (1866-2016), είναι «Η ίδρυση και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένα σύντομο χρονικό μιας μακράς ιστορίας».
Αξίζει να αναφέρουμε πως η ιστορία του ονομαζόμενου ως «Κεντρικόν», «Παντέχνειον», «Κρατικόν» και εν τέλει του «Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Ιστορία που έχει να επιδείξει λαμπρές και σκοτεινές σελίδες που συνδέονται με το διαφωτισμό και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και με την επίδειξη και την αξιοποίηση των αρχαίων ευρημάτων, ως εθνικών συμβόλων.
Το ΕΑΜ ιδρύθηκε με «σκοπόν την σπουδήν και διδασκαλίαν της αρχαιολογικής επιστήμης, την διάδοσιν αρχαιολογικών γνώσεων παρ΄ ημίν και την ανάπτυξιν έρωτος προς τας καλάς τέχνας». Ο θεμέλιος λίθος του Μουσείου, παρουσία του βασιλέως Γεωργίου, τέθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1866, σε οικόπεδο της οδού Πατησίων, μετά από δωρεές της οικογένειας των Δημητρίου και Νικολάου Μπερναρδάκη από την Αγία Πετρούπολη και της Ελένης Τοσίτσα που δώρισε και το διπλανό ακίνητο, επιφάνειας 62.056 τ.μ., στο «Σχολείο Τεχνών» ή Πολυτεχνείο, ώστε «εις εν μέρος της πόλεως να συγκεντρωθώσι τα δύο ταύτα διά τας ωραίας τέχνας καταστήματα».
Το 1880, θα λειτουργήσει η δυτική μόνο πτέρυγα τού υπό ανέγερση Μουσείου και το 1886 θα τυπωθεί ο οδηγός του στα ελληνικά. Το κτίριο θα ολοκληρωθεί το 1889, είκοσι τρία χρόνια μετά τη θεμελίωσή του. Περισσότερα για τη μακρά ιστορία του ΕΑΜ που συνδέεται με βασιλικούς γάμους, με την κατοχή και τον εμφύλιο έως και τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη διάλεξη του Κ. Πασχαλίδη.
Ο Κώστας Πασχαλίδης σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1992 και έως σήμερα, συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων σε Κρήτη, Κέα, Κύθνο, Αχαΐα, Αργολίδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.α., καθώς και στις θέσεις Ghor as Safi και Tell Kafrein της Ιορδανίας. Εργάζεται από το Σεπτέμβριο του 2002 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Επιμελητής των Προϊστορικών, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στις 12.30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «η Αθήνα μέσα από τα μνημεία της». Την επιμέλεια των δέκα θεματικών ξεναγήσεων (έως τις 12/11/2017) στην αρχαία, βιομηχανική, ρομαντική και σύγχρονη Αθήνα έχει η αρχαιολόγος-ξεναγός, μέλος του «Άλλου Τόπου», Χάρη Βελαχουτάκου.
Περισσότερες πληροφορίες στo Fb: Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού “the-official-page”. Επικοινωνία: αllostopos@gmail.com.