Η Αικατερίνη Κορνάρο, τελευταία βασίλισσα της Κύπρου τον 15ο αιώνα, μια συναρπαστική γυναίκα που μάγεψε μεγάλους ζωγράφους και συνθέτες με την προσωπικότητα και την τραγική ζωή της, πρωταγωνιστεί σε μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.
Πρόκειται για την έκθεση «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» του Λεβέντειου Μουσείου, που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στο Τελλόγλειο, και θα πλαισιωθεί με οπερατικό δρώμενο και διάλεξη, το σύνολο δηλαδή των εκδηλώσεων που συνόδεψαν την έκθεση στη Λευκωσία και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κυπριακού κοινού.
Η έκθεση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, συνοδευόμενη από διαλέξεις, ξεναγήσεις και ειδικό οπερατικό δρώμενο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με αφορμή τη σπάνια παρτιτούρα της όπερας με τίτλο «Die Königin von Cypern/La Reine de Chypre» (Η βασίλισσα της Κύπρου). Στο αίθριο του Μουσείου ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια άριες της όπερας, σε σύνθεση του Fromental Halevy, που έκανε το ντεμπούτο της το 1841.
Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση παρουσιάζεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα. Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, κριτικές της όπερας καθώς επίσης λεύκωμα με σκηνικά και κοστούμια της όπερας και άλλα σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, όπως και από τις ιδιωτικές συλλογές των Μιχάλη Ζεϊμπέκη και Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει μεγάλος ζωγραφικός πίνακας, ο οποίος χρονολογείται λίγα χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας και αποδίδεται στον Γερμανό ζωγράφο Ernest Preyer. Απεικονίζεται σκηνή από την αναχώρηση της Αικατερίνης Κορνάρο από τη Βενετία για την Κύπρο.
H Αικατερίνη Κορνάρο, γόνος αριστοκρατικής και πλούσιας οικογένειας της Βενετίας και βασίλισσα της Κύπρου, μετά το γάμο της με τον Ιάκωβο Β’ Λουζινιάν το 1472, υπήρξε βασικός παράγοντας ενός πολύ σημαντικού σταθμού στην ιστορία της Κύπρου: ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της και του γιου της, Ιάκωβου Γ’ σε πολύ μικρή ηλικία, το 1474, και έμελλε να βασιλέψει ως το 1489, όταν έγινε η παράδοση της διοίκησης του νησιού στη δημοκρατία της Βενετίας.
«Αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γυναικείας προσωπικότητας με μοναδική προβολή και φήμη, σχεδόν μυθική», επισημαίνει η Έφορος του Λεβέντειου Μουσείου, Έλενα Ρίχτερ και προσθέτει: «Διάσημοι ζωγράφοι όπως ο Μπελίνι, ο Τισιανός και ο Βερονέζε ζωγράφισαν προσωπογραφίες και σκηνές από τη ζωή της, ενώ ποιητές ύμνησαν τις χάρες της. Μέχρι και τον 19ο αιώνα η τραγική της ιστορία αποτέλεσε δημοφιλές θέμα για ένα εντυπωσιακό αριθμό λογοτεχνικών έργων, ενώ συνάντησε την ίδια εποχή τον κόσμο του μελοδράματος γνωρίζοντας πρωτοφανή δημοτικότητα στο χώρο της όπερας».
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, στις 18.30, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάλεξη από την καθηγήτρια Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, που μελέτησε την όπερα «Η βασίλισσα της Κύπρου». Θα ακολουθήσει στις 19.30 το οπερατικό δρώμενο με άριες από την όπερα «Η βασίλισσα της Κύπρου». Μετά από έναν περίπου χρόνο, οι άριες από τη σπάνια παρτιτούρα του Halevy θα ακουστούν και πάλι, μέσα από τη φωνή της Μαρίας Πoγιατζή-Φινκ και τους μελωδικούς ήχους του πιάνου του καθηγητή Michael Schuetze. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί ειδική ξενάγηση στην έκθεση από την Έφορο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, Έλενα Ρίχτερ. Το ίδιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και στις 20 Νοεμβρίου 2016, στις 18.30.
Η έκθεση «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιανουαρίου 2017.