Την ιστορική Μονή Αρκαδίου επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, ενώ αργότερα ξεναγήθηκε στο Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας.
Στην επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και την Έκθεση Κειμηλίων της Μονής συνοδεύτηκε από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο, και τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη. Ο αρχαιολόγος Κώστας Γιαπιτσόγλου ξενάγησε τον Υπουργό στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, η οποία στεγαζόταν από το 2006 στην ιστορική Τράπεζα της Μονής και μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο ισόγειο της νοτιοδυτικής πτέρυγας, ένα από τα παλαιότερα τμήματά της. Στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία του μοναστηριού μέσα από τα διασωθέντα, από το Ολοκαύτωμα, κειμήλιά του: Χρυσοκέντητα άμφια από το εξαιρετικής τέχνης αρκαδιώτικο εργαστήρι, αντικείμενα μικροτεχνίας, λατρευτικές εικόνες αλλά και γιαταγάνια, σπάθες και πιστόλες που μεταφέρουν τον επισκέπτη νοερά στην ιστορική πολιορκία της Μονής από τους Οθωμανούς τον Νοέμβριο του 1866. Το έργο της «Επανέκθεσης Κειμηλίων Ιεράς Μονής Αρκαδίου», που εκτέλεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, ολοκληρώθηκε το 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση από το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ και κόστους 537.000 ευρώ.
Λίγο αργότερα, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελεύθερνας, συνοδευόμενος από την κα Τζιγκουνάκη και τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαο Σταμπολίδη. Οι ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται επί 30 χρόνια τόσο στην πόλη και την ακρόπολη, όσο και στις νεκροπόλεις και κυρίως στην Ορθή Πέτρα και περιγράφουν την ιστορία κατοίκησης των περίπου 4.500 χρόνων της Ελεύθερνας με πλούσια ευρήματα, κυρίως της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Υπουργός εγκαινίασε την προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου.
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες για το Ελληνικό, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά». Επισήμανε επίσης ότι «Το Υπουργείο πολιτισμού πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, και έξω από τα όρια του οικοπέδου του Ελληνικού, είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών. Μια τέτοια κήρυξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης. Το μόνο που συνεπάγεται η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια θεσμική γνωστοποίηση ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, συνεπώς πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όλων των έργων που εκτελούνται εντός της περιοχής που οριοθετείται. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά και στους επενδυτές, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια. Ο θόρυβος είναι αντιπολιτευτικός και δεν στηρίζεται πουθενά».