Επιτελείο επιστημόνων επισκέφθηκε τη Μονή της Παναγίας Κεχριάς στη Σκιάθο, το διάστημα 7-14 Ιουνίου 2016, με στόχο τη συλλογή στοιχείων για τη σύνταξη μελετών συντήρησης των τοιχογραφιών και του τέμπλου του μνημείου. Είχε ήδη προηγηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου 2016, η αυτοψία στο μνημείο.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο πολύμηνης συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα τη διάσωση του καθολικού της Μονής Παναγίας Κεχριάς.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, Χριστίνα Σπεράντζα και Πέτρο Πρόκο, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Μανώλη Διονυσίου, περιελάμβαναν: σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση της παθολογίας, μετρήσεις επιφανειακής υγρασίας, συλλογή υγροθερμικών καταγραφών, επιτόπου μικροσκοπία, δειγματοληψία αλάτων και εφαρμογή πρώτων σωστικών μέτρων. Στην επόμενη φάση θα συνταχθεί η μελέτη συντήρησης του μνημείου, η οποία αφού εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορέσει να εκτελεστεί.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»: «Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Άννας Γιαλούρη, για πρώτη φορά συνεργάζονται οι τρεις παραπάνω Υπηρεσίες για τη συντήρηση μνημείου στη Σκιάθο».
Η Μονή Παναγίας Κεχριάς είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η κακή κατάσταση διατήρησης του καθολικού και των τοιχογραφιών στάθηκαν αφορμή να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος με την άδεια του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού, πατέρα Ιωσήφ.
Το μόνο οικοδόμημα της Μονής που δεν καταστράφηκε και διατήρησε την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μικρών μονόχωρων τρουλαίων ναών με πλευρικές κόγχες. Είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας και ιστορήθηκε κατά τον 18ο αι. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες ξεχωρίζει η Πλατυτέρα, με το υποβλητικό της βλέμμα και τη δυτικότροπη τεχνοτροπία, ενώ χαρακτηριστική είναι αυτή που απεικονίζει τον ιερομόναχο Γρηγόριο Άννη να προσφέρει εκκλησία, προφανώς το καθολικό της Παναγίας της Κεχριάς, αφού υπήρξε ηγούμενος της Μονής στα μέσα του 18ου αι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αι., κατασκευασμένο σύμφωνα με την τριμερή καθ’ ύψος διάρθρωση των μεταβυζαντινών τέμπλων, με έξεργο ξυλόγλυπτο διάκοσμο. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες μαζί με το βημόθυρο, φυλάσσονται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα «Ρόδον το Αμάραντο», που απεικονίζει την Υπεραγία Θεοτόκο βρεφοκρατούσα, με κεντρικό σύμβολο της το Ρόδο.