Τους πρώτους επισκέπτες του, που δεν ήταν άλλοι από τους επαγγελματίες του τουρισμού στο Τολό Αργολίδας, δέχτηκε πρόσφατα ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ασίνης, μετά τις εργασίες αναβάθμισης και αναμόρφωσής του, που πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.
Σκοπός της ξενάγησης ήταν, αφενός μεν να ενημερωθούν για τον αρχαιολογικό πολιτιστικό πλούτο της περιοχής τους οι επαγγελματίες του τουρισμού, αφετέρου δε, να αποτελέσουν κήρυκες ενημέρωσης για να γίνει γνωστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης στους πολυάριθμους επισκέπτες της Αργολίδας.
Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ασίνης που βρίσκεται κοντά στο Τολό Αργολίδας, ολοκληρώθηκαν εργασίες αναβάθμισης και αναμόρφωσης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ύψους 933.000 ευρώ. Ο χώρος είναι πλέον επισκέψιμος και φιλικός σε άτομα με αναπηρία, αφού έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μπορούν να τον περιηγηθούν, αλλά και άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να ξεναγηθούν στο χώρο. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί μια αίθουσα πολυμέσων, όπου οι επισκέπτες της αρχαίας Ασίνης μπορούν να ενημερωθούν για τις αρχαιότητες, αλλά και να εμβαθύνουν στην ιστορία της περιοχής, λαμβάνοντας πολλές πληροφορίες.
Ο αρχαιολόγος που ξενάγησε τους επαγγελματίες τουρισμού σημείωσε πως η αρχαιολογική υπηρεσία Αργολίδας προσπάθησε και διαμόρφωσε, μέσα από τις εργασίες που έγιναν, ένα πολύ σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο, ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να περιηγηθεί και να ενημερωθεί για την ιστορία της Ασίνης. Να επισημάνουμε ότι η περιοχή της Ασίνης κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια και οι επισκέπτες μπορούν να δουν ευρήματα από την Αρχαιότητα έως και τη Βυζαντινή περίοδο. Επιπλέον, εντός του αρχαιολογικού χώρου και μέσα σε σπηλιά που κατασκεύασαν Ιταλοί την περίοδο του πολέμου και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο (μιας κι από την περιοχή ελεγχόταν ολόκληρος ο αργολικός κόλπος απ’ τους κατακτητές), διαμορφώθηκε και λειτουργεί έκθεση με θέμα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αργολίδα, όπου εκτίθενται φωτογραφίες και αντικείμενα από την περίοδο του πολέμου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης αναμόρφωσης που απαιτεί νέα χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διαμόρφωση νέου πάρκινγκ των επισκεπτών σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί, πεζόδρομο γύρω από τα αρχαία κυκλώπεια τείχη και πεζόδρομο σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με το Τολό.