Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναζωπυρώθηκε με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και, ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων –η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους– ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι, παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ό,τι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.
«Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με τη Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». «Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως ότι λόγω των συμβάντων στη Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμύρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.
Η αναφορά του κ. Μπαλτά προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα. Εξάλλου, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της διεκδίκησης απεμπολεί στην ουσία την παγκόσμια δημοσιότητα που προσέλαβε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση το ανέθεσε σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους. Μάλιστα τότε, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, τρεις Βρετανοί βουλευτές με ερωτήσεις τους στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ζητούσαν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οδηγία, ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι αποτελεί ένα σώμα πρωτοβουλιών για την περαιτέρω δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, εξηγώντας πως, παρότι οι διαδικασίες εντός της ΕΕ είναι αργές, η δουλειά της ελληνικής πλευράς οδήγησε στη διατύπωση της οδηγίας. «Είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε επαναπατρισμούς, ειδικώς το τελευταίο διάστημα» σημείωσε ο υπουργός.