Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ετήσιο σεμινάριο αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και ώρες 17.00-20.00 στο κτήριο του ΣΕΑ (Ερμού 134-136) με συνολική διάρκεια 6 μήνες, από τον Νοέμβριο 2015 έως τον Ιούνιο 2016.
Οι δύο προηγούμενες χρονιές είχαν απρόσμενη επιτυχία και συμμετοχή. Οι ταινίες μικρού μήκους που προέκυψαν από τα εργαστήρια παίχτηκαν σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, στη Δράμα, στην Κροατία, στα ελληνικά νησιά, ακόμα και στην αμερικανική τηλεόραση.
Το σεμινάριο-εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μεθοδολογία και την τεχνική δημιουργίας μιας ταινίας τεκμηρίωσης, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στη δουλειά τους, αλλά και για να εκφραστούν μέσω αυτής με δημιουργικό τρόπο.
Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου, Άγγελος Κοβότσος και Γιώργος Πιτσάκης, είναι κινηματογραφιστές με σημαντική εμπειρία στην οπτικοακουστική εκπαίδευση ερασιτεχνικών ομάδων. Ο Άγγελος Κοβότσος είναι αναγνωρισμένος ντοκιμαντερίστας με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του, για το σινεμά και την τηλεόραση. Δίδασκε στα πολύ επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων. Ο Γιώργος Πιτσάκης είναι σκηνοθέτης και μοντέρ και ασχολείται με το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ και την κινηματογραφική εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου –που θα είναι δομημένο σε τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο– θα καλυφθούν βασικά θέματα τεχνικής και θεωρητικής κατάρτισης στην κινηματογραφική γλώσσα και το ντοκιμαντέρ.
Πιο αναλυτικά οι τομείς που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν:
– Εισαγωγή στην κινηματογραφική γλώσσα και αισθητική.
– Εισαγωγή στο μοντάζ και την οπτική αφήγηση.
– Σύντομη ιστορία του ντοκιμαντέρ και ταινίες-σταθμοί (με προβολές, ανάλυση και συζήτηση).
– Εισαγωγή στο σενάριο της ταινίας τεκμηρίωσης και επιλογή θέματος.
– Συμβουλές για την έρευνα, την προετοιμασία της παραγωγής και την προώθηση μιας ταινίας ντοκιμαντέρ.
– Τεχνικές συνεντεύξεων και πρακτική εξάσκηση.
– Ατομικές και πρακτικές ασκήσεις με στατικές φωτογραφίες, βίντεο και υπολογιστή.
– Προβολή γνωστών ελληνικών ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τους ίδιους τους δημιουργούς για το έργο τους, από το στάδιο της σύλληψης του θέματος έως την παραγωγή και τη διανομή του.
– Δημιουργία ταινίας τεκμηρίωσης μικρού μήκους ως συλλογική εργασία από τους συμμετέχοντες.
Συγκεκριμένα κατά το τελευταίο στάδιο του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν στο σχεδιασμό και τη διεκπεραίωση ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Θα αναλάβουν εργασίες και διαφορετικά πόστα ώστε να εξοικειωθούν με την παραγωγή παρόμοιων πρότζεκτ σε «αληθινές» συνθήκες.
Όλοι οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν το σεμινάριο και την τελική άσκηση θα λάβουν βεβαίωση επιμόρφωσης.
Ο τεχνικός εξοπλισμός του σεμιναρίου θα είναι ο διαθέσιμος από τους συμμετέχοντες (απλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ερασιτεχνικές βιντεοκάμερες, μικρά laptop ή notebook). Δεν απαιτείται προηγούμενη κινηματογραφική ή τεχνική εμπειρία, μόνο βασική γνώση Η/Υ.
Για τη λειτουργία του σεμιναρίου αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών το σεμινάριο δεν θα πραγματοποιηθεί.
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής στο seminariasea@gmail.com