Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», που είναι και ο γενικός τίτλος o οποίος θα καλύπτει τις εκδηλώσεις. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αντλώντας έμπνευση από το κεντρικό θέμα του εορτασμού έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων για τις επόμενες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι, όπως κάθε χρόνο, η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου σε επιλεγμένα εκθέματα και σε προκαθορισμένες μουσειακές διαδρομές στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, με βάση τον θεματικό άξονα «Βία και Ανεκτικότητα» (ώρες ξεναγήσεων: 10.00 και 11.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, έως 25 άτομα).
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «H Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και Νομίσματα από τη συλλογή της Αlphabank» προσαρμόζεται δίνοντας έμφαση στη θεματική του εορτασμού.
Στις 19:00 θα ξεκινήσουν οι εργασίες επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Γεγονότα βίας και ανεκτικότητας στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης. Τι μας διδάσκει η ιστορία» (αίθουσα Μ. Ανδρόνικος, είσοδος ελεύθερη). Στόχος της επιστημονικής συνάντησης είναι να σκιαγραφήσει ορισμένα γεγονότα βίας που στιγμάτισαν και καθόρισαν την ιστορική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και προσφέρουν πολυεπίπεδες αφετηρίες για να προβληματιστούμε επάνω σε έννοιες όπως: η θρησκευτική ανεκτικότητα, ο πολιτικός ανταγωνισμός ως μοχλός βίας και έλλειψης ανεκτικότητας, η αποδοχή της διαφορετικότητας ως προς την καταγωγή, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την τάξη κ.ά.
Τεκμήρια, ιστορικά γεγονότα αλλά και μνημεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αφορμή για να θιχθούν οι πράξεις βίας και ο βαθμός ανεκτικότητας και ανοχής των λαών και των κοινωνικών ομάδων στο πέρασμα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αβίαστα προκύπτει το ερώτημα: πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορική πορεία της πόλης αν η ανεκτικότητα νικούσε τη βία και η αποδοχή εξοβέλιζε τη δυσπιστία και τη μισαλλοδοξία;
Στη διάρκεια της ημερίδας θα μιλήσουν οι: Αγγελική Κοτταρίδη (Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας): «Η τιμή του αίματος: το τραγικό τέλος των Τημενιδών». Πολυξένη Αδάμ Βελένη (Δρ Αρχαιολόγος-Θεατρολόγος, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: «Η σφαγή στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης ως μια άδηλη πτυχή της Ιστορίας». Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος (Δρ Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ): «Οι Ζηλωτές της Θεσσαλονίκης και η λαϊκή τους βάση. Ανάμεσα στον φανατισμό και τον διάλογο». Ευάγγελος Χεκίμογλου (Δρ Οικονομικής Ιστορίας): «Ζητήματα θεματικής και μεθόδου για τη μελέτη του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη».
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου σε επιλεγμένα εκθέματα και σε προκαθορισμένες μουσειακές διαδρομές στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, με βάση τον θεματικό άξονα «Βία και Ανεκτικότητα» (ώρες ξεναγήσεων: 11:00, 12:00, 18:00, 19:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, έως 25 άτομα).
Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11.30, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία των χορωδιών ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδας. Διεύθυνση Χορωδίας: Ιωάννης Ιωσηφίδης. Πιάνο: Μαρία Βαφειάδου.