Τους ήρωες της μάχης του Σφακακίου, στο Ρέθυμνο, τίμησαν στις 7 Αυγούστου οι Ανωγειανοί, με επιμνημόσυνη λειτουργία στον Αϊ Γιώργη Ανωγείων στον Μυλοπόταμο.
Στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των «SS», Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός στην περιοχή του Μυλοποτάμου σαν «Σήφης» συνοδευόμενος από ισχυρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, μετέβη στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ (σημερινή Δροσιά), όπου είχε την έδρα του, και συνέλαβε 98 γυναικόπαιδα, με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Ανωγειανοί, μέλη της ομάδας του ΕΛ.ΑΣ, έστησαν ενέδρα στην περιοχή Σφακάκι, περιμένοντας τους Γερμανοίταλους, με τους συμπατριώτες τους γυναικόπαιδα, ως αιχμαλώτους… Οι κατακτητές αιφνιδιάζονται και όλοι τους είτε σκοτώνονται είτε αιχμαλωτίζονται. Από την πλευρά των Ανωγειανών ουδείς τραυματίζεται και κανένας αιχμάλωτος δεν τραυματίζεται. Η επιτυχημένη αυτή αποστολή απελευθέρωσης των γυναικόπαιδων είναι μία ακόμη αφορμή για τους κατακτητές για την απόλυτη καταστροφή των Ανωγείων.
Η διαταγή των Γερμανών:
«Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτών φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον Στρατηγόν Φον Κράιπερ χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διαμετακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσωμεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου».
Εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη στο Σφακάκι, η εκκλησία του Αϊ Γιώργη τίμησε και φέτος τη Μάχη που, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβύτερος Ανδρέας Κεφαλογιάννης: «στέλνει σήμερα, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, τα δικά της ισχυρά μηνύματα, σε μια εποχή που οι μάχες σε όλα τα λαϊκά μέτωπα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, στην μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστούν οι ανηλεείς επιθέσεις που δέχεται εδώ και μια 5ετία η χώρα…».
Όπως ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους Ανωγειανούς που παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη λειτουργία: «Το Σφακάκι δείχνει πολύ καθαρά ότι χωρίς αποφασιστικότητα, ενότητα και συντονισμό των λαϊκών δυνάμεων τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το Σφακάκι σηματοδοτεί τους διαχρονικούς αγώνες αυτού εδώ του τόπου για λευτεριά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω από όλα αξιοπρέπεια».