Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το 1ο Summer Camp με τίτλο: «Διακοπές στο Μουσείο!» και προσφέρει στους μικρούς της φίλους ένα πενθήμερο εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.
Το σύνολο των δράσεων αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση προσέγγισης των αντικειμένων του Μουσείου, η οποία αξιοποιεί την προϋπάρχουσα εμπειρία των παιδιών, ενισχύει τις δυνατότητές τους, ενεργοποιεί τις αισθήσεις τους και τους προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική αλληλεπίδραση.
Από 20 έως 24 Ιουλίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με όχημα τις τέχνες και τα υλικά, να ταξιδέψουν στην εποχή των μύθων και των θεών και να δημιουργήσουν με έμπνευση από τα αντικείμενα του Μουσείου.
Το πενθήμερο πρόγραμμα έχει αναλυτικά ως εξής:
Τα παιδιά με αφορμή ένα παραμύθι έρχονται σε επαφή με την τέχνη του πηλού και γνωρίζουν τα στάδια κατασκευής των πήλινων αγγείων. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν τα αγγεία της μυκηναϊκής εποχής, σχεδιάζουν το αγγείο που τους έκανε εντύπωση και δημιουργούν ένα μικρό αγγείο από πηλό.
Τα παιδιά με αφορμή ένα παραμύθι έρχονται σε επαφή με την τέχνη της γλυπτικής, γνωρίζουν τη διαδρομή του μαρμάρου από το λατομείο στο εργαστήριο του γλύπτη και τα στάδια δημιουργίας ενός αγάλματος και ανακαλύπτουν τα αγάλματα των θεών που βρίσκονται στο Μουσείο.
Τα παιδιά με αφορμή μια ψηφιδωτή ιστορία έρχονται σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού, γνωρίζουν τα υλικά της κατασκευής του και τη χρήση του. Ζωντανεύουν την ιστορία που άκουσαν και δημιουργούν το δικό τους ψηφιδωτό.
Τα παιδιά με αφορμή ένα παραμύθι έρχονται σε επαφή με την τέχνη της μεταλλουργίας, γνωρίζουν τη διαδρομή του μετάλλου από το ορυχείο στο εργαστήριο του μεταλλουργού και την κατασκευή πολύτιμων κοσμημάτων και όπλων. Ανακαλύπτουν όπλα και κοσμήματα που βρίσκονται στο Μουσείο.
Τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης όπου μέσα από γρίφους και ερωτήσεις αναζητούν τα αντικείμενα του Μουσείου που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και δημιουργούν ένα ενθύμιο από τις διαφορετικές διακοπές στο Μουσείο.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 20-24 Ιουλίου.
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 6-10 χρονών. Αριθμός ατόμων: 20 παιδιά τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλες τις προτεινόμενες δράσεις της εβδομάδας διάρκειας 15 ωρών.
Ημερήσια διάρκεια δράσης: 3 ώρες με ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό. Ώρες διεξαγωγής: 10:00-13:00.
Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης: Αλεξία Μπαρδάκη, εκπαιδευτικός-μουσειοπαιδαγωγός. Το σύνολο των δράσεων παρέχεται δωρεάν.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής από 14 έως 17 Ιουλίου 2015 στο τηλ.: 2613 616100, ώρες 9.00-13.00.