Όσοι θυμώνουν βλέποντας σύγχρονα γκράφιτι, σίγουρα δεν γνωρίζουν το «Λίθινο Xρονικό», αυτή τη συλλογή χαραγμάτων που μας μαθαίνει και μας θυμίζει την εποχή που, κάτω από τον τούρκικο ζυγό, οι Έλληνες είχαν σαν εφημερίδα και σημειωματάριο τους κίονες του Παρθενώνα. Εκείνου στον οποίο λατρευόταν η χριστιανική Παρθένος, μέσα στο αρχαίο κτίσμα το αφιερωμένο στην άλλη Παρθένο, την Αθηνά, στην ακρόπολη των Αθηνών.
Τον 6ο αιώνα, ο Παρθενώνας, ο πιο ξακουστός ναός της αρχαιότητας, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό της Παναγίας (Αθηνιώτισσας), με μερικές μετατροπές. Η είσοδος μεταφέρθηκε στα δυτικά, κατασκευάστηκε εξωνάρθηκας, στολίστηκε με ψηφιδωτά και τιμήθηκε από όλους τους χριστιανούς. Ακόμα και οι Τούρκοι τον σεβάστηκαν.
Όμως η ζωή των Αθηναίων ήταν δύσκολη και οι υπόδουλοι δεν είχαν τρόπο να κρατούν ημερολόγιο. Έτσι, χάραζαν επάνω στους κίονες του ιερού ναού σημαντικά συμβάντα, προσευχές, ονόματα και επαγγέλματα ακόμα και σχήματα πλοίων, σταυρών κ.λπ. (αποτροπαϊκά χαράγματα, τάματα) για να έχουν την ευλογία της Παρθένου και για να θυμούνται οι ίδιοι και να μαθαίνουν οι επερχόμενοι τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους.
Η συλλογή αυτή των γκράφιτι του Παρθενώνα ονομάστηκε «Λίθινο Χρονικό» και χάρη σε αυτό το ημερολόγιο μελετήθηκε καλύτερα η ιστορία της πόλης των Αθηνών.