Ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Κρήτης μπορούν να κάνουν πλέον οι χρήστες του διαδικτύου απ’ όπου και αν βρίσκονται, με ένα απλό κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete3d.gr.
Την ευκαιρία τους δίνει το καινοτόμο έργο του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο «Crete3D», που υλοποιήθηκε με τη στήριξη και χρηματοδότηση της εταιρείας Cyta από φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού του Ιδρύματος και τη συμβολή αρχαιολόγων και ιστορικών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτης Παρθένιος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού.
Ο Παναγιώτης Παρθένιος παρουσίασε τη δράση αυτή σε ειδική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παρθένιος για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό και ήδη έχουν δρομολογηθεί συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς της Ευρώπης και της Αμερικής.
«Μέσα από την εφαρμογή θέλουμε να παρουσιάσομε όλα τα μνημεία της Κρήτης on line διαδραστικά, για να μπορεί ο χρήστης να τα γνωρίσει με κάθε λεπτομέρεια», δήλωσε ο κ. Παρθένιος. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη, «πρόκειται για τη μοναδική τρισδιάστατη απεικόνιση σημαντικών ιστορικών μνημείων του νησιού και την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χιλιετιών και των πολιτισμών που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Κρήτη. Με τη δράση αυτή του Πολυτεχνείου ουσιαστικά αναδεικνύουμε το τρίγωνο πολιτισμός-τουρισμός-τεχνολογία», τόνισε ο Βασίλης Διγαλάκης.
Το «Crete3D», «παντρεύοντας» ιστορία χιλιετιών και τεχνολογία αιχμής, αναδεικνύει μέσω μίας μοναδικής, καινοτόμου, διαδικτυακής εφαρμογής την εξέλιξη των σημαντικότερων μνημείων της Κρήτης σε χρονικό διάστημα 5.000 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από μια τρισδιάστατη αναλυτική διαδραστική παρουσίαση 15 μνημείων του νησιού.
Το «Crete3D», η δημιουργία του οποίου διήρκησε 3 χρόνια, είναι εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο λογισμικό ή άλλες γνώσεις για να λειτουργήσει, εκτός από έναν φυλλομετρητή (browser) και σύνδεση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος που αφορά στη δημιουργία καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας παρουσίασης των σημαντικότερων ιστορικών μνημείων της Κρήτης και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρονική εξέλιξη των μνημείων, μέσω της διαγραμματικής τρισδιάστατης αναπαράστασης τους και τη σύντομη περιγραφή της ιστορίας τους.
Το βασικό στοιχείο καινοτομίας του «Crete3D» είναι η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα από ένα απλό στη χρήση, εύληπτο, τρισδιάστατο, διαδραστικό περιβάλλον, σε μνημεία και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης και να παρατηρήσει την εξέλιξή τους, κατά τη διάρκεια των επτά ιστορικών περιόδων του νησιού, δηλαδή από τη Μινωική έως τη σύγχρονη. Ο χρήστης-επισκέπτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για κάθε μνημείο, καθώς και για τα υπόλοιπα μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πέντε κλίμακες απεικόνισης.
Το «Crete3D» έχει σχεδιαστεί μέσω καινοτόμων, βελτιστοποιημένων τεχνολογιών τρισδιάστατων γραφικών για γρήγορη απεικόνιση των μνημείων, μέσω διαδικτύου. Για πρώτη φορά, μία έξυπνη βάση δεδομένων οδηγεί την τρισδιάστατη απεικόνιση ενός μεγάλου αριθμού μνημείων, ώστε να είναι διαχειρίσιμη σε πραγματικό χρόνο, μέσω διαδικτύου. Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα –σε επόμενο στάδιο– είτε να διευρυνθεί με περισσότερα μνημεία στην Κρήτη, αλλά και αλλού, είτε να επεκταθεί σε πλατφόρμες κινητών συσκευών και σε άλλες εφαρμογές.
Το όλο εγχείρημα στήριξε και η Περιφέρεια Κρήτης.