Την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), που έχει ως σκοπό την προώθηση της θεωρίας της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών του κόσμου. Με αυτή την αφορμή και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών για το 2015 (18 Απριλίου), το ελληνικό ICOMΟS έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.
Η αρχή θα γίνει την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, και ώρα 18.00, με την εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ελληνικού ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα), στη διάρκεια της οποίας θα βραβευτούν ο Πέτρος Θέμελης, ο Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο Νικόλαος Αγριαντώνης, ο Διονύσιος Ζήβας και ο Αναστάσιος Πορτελάνος, όλοι τους διακεκριμένα μέλη του ICOMOS.
Σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς θα παρουσιαστεί το βιβλίο «The Protection of Archaeological Heritage in Times of Economic Crisis», το οποίο περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ελληνικό ICOMOS τον Μάιο του 2012 στην Αθήνα και στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, στο Αμφιθέατρο Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το ICOMOS και η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πολιτισμικός Διεθνισμός και ελληνική εθνική πολιτική κατά τον 21ο αιώνα».
Τον Ιούνιο επίσης, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τον εορτασμό των 40 χρόνων από τη Διακήρυξη του Άμστερνταμ (1975) για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Τέλος στις 16-21 Σεπτεμβρίου 2015 το ελληνικό ICOMOS διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Ιστορικών Πόλεων.
Περισσότερες πληροφορίες για τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής θα αναρτηθούν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ελληνικού ICOMOS (www.icomoshellenic.com).
Το ICOMOS ιδρύθηκε το 1965 σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Β´ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων και Ειδικών Επιστημόνων για τα Ιστορικά Κτήρια, που πραγματοποιήθηκε το 1964 στη Βενετία. Κατά το συνέδριο αυτό καταρτίστηκε και ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της UNESCO, του Διεθνούς Κέντρου για τη Συντήρηση και Αναστήλωση των Ιστορικών Μνημείων (Ιnternational Center for Conservation and Restoration of Monuments-ICCROM), καθώς και από τους εκπροσώπους των 16 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το θεμελιώδες διεθνές κείμενο αρχών για επεμβάσεις στα ιστορικά μνημεία, γνωστό ως «Χάρτης της Βενετίας».
Το ICOMOS έχει μέλη ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες και στις 5 ηπείρους. Είναι ο τεχνικός σύμβουλος της UNESCO σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αυτή την ιδιότητά του, εξετάζει τις προτάσεις των χωρών-μελών της UNESCO για την εγγραφή εθνικών μνημείων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Φυσικής και Πολιτιστικής), ενώ παράλληλα με 21 Διεθνείς Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές μελετά εξειδικευμένα θέματα όπως τις οχυρώσεις και την αμυντική αρχιτεκτονική (ICOFORT), τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ICAHM), την προστασία των ιστορικών πόλεων και οικισμών (CIVVIH), τον πολιτιστικό τουρισμό (ICTC) και άλλα.