Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τους τζιχαντιστές ενός βίντεο στο οποίο καταγραφόταν η καταστροφή προϊσλαμικών γλυπτών στο βόρειο Ιράκ, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προχώρησε στην καταστροφή μνημείων που χρονολογούνται στην ασσυριακή εποχή στην πόλη Νιμρούντ, στο βόρειο Ιράκ, αλλά και μνημείων στην αρχαία πόλη Χάτρα, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Το Ισλαμικό Κράτος «κατέλαβε εξ εφόδου την ιστορική τοποθεσία της Νιμρούντ και άρχισε να την καταστρέφει με μπουλντόζες» ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Η πόλη της Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε αποσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη. Είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας, απ’ όπου το 1988 είχαν εκταφεί περισσότερα από 600 κοσμήματα, διακοσμητικά και πολύτιμοι λίθοι, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα. Τα περισσότερα ανεκτίμητα αντικείμενα που προέρχονταν από τη Νιμρούντ εκτίθενται σε μουσεία στο Ιράκ ή στην Ευρώπη, αλλά στην αρχαία πόλη παραμένουν ανάγλυφα και κολοσσιαία «λαμασού», όπως ονομάζονται οι φτερωτοί ταύροι με ανθρώπινο πρόσωπο.
Η UNESCO κατήγγειλε την καταστροφή εξισώνοντάς την με «έγκλημα πολέμου», ενώ ανακοίνωσε πως προσέφυγε για το ζήτημα αυτό στον ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Η εσκεμμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου, και καλώ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους της περιοχής να αντιταχθούν σ’ αυτή τη νέα βαρβαρότητα» έγραψε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.
Η Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε πως «προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα αυτό» και κάλεσε «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» να «ενώσει τις προσπάθειές του» για να σταματήσει αυτή την καταστροφή. Σύμφωνα με την ίδια: «η πολιτιστική αποκάθαρση που διεξάγεται στο Ιράκ δεν φείδεται ουδενός: έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές, τις μειονότητες και συνοδεύεται από τη συστηματική καταστροφή της χιλιετούς κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε έντονα την καταστροφή της Νιμρούντ. «Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της» δήλωσε.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν, επίσης, τα ερείπια της αρχαίας πόλης Χάτρα, ηλικίας 2.000 ετών. Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το υπουργείο πληροφορήθηκε το γεγονός από υπαλλήλους του που βρίσκονται στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Ρόιτερς ότι άκουσε μία ισχυρή έκρηξη ενώ κάτοικοι γειτονικής περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της Χάτρα και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες.
Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης. Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών. Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.