Χιλιάδες άνθρωποι υπογράφουν έκκληση για τη διάσωση των Σουηδικών Ινστιτούτων στην Αθήνα, τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη, που απειλούνται μετά την πρόταση της νέας κυβέρνησης της Σουηδίας να διακόψει τις επιχορηγήσεις τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνοδεύει τη διαδικτυακή πρωτοβουλία (http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Medelhavsinstitut), η σουηδική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, πρότεινε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016 την περικοπή της χρηματοδότησης για τα μεσογειακά Σουηδικά Ινστιτούτα και τον επόμενο χρόνο τη διακοπή της.
«Η πρόταση αντανακλά έλλειψη έρευνας από πλευράς κυβέρνησης, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες», αναγράφεται στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 14.000 υπογραφές. Επίσης, τονίζεται η πολύτιμη συμβολή των σουηδικών Ινστιτούτων στη διεπιστημονική έρευνα, στην εκπαίδευση και στην πολιτιστική ανταλλαγή, που γίνεται με πολύ μικρό κόστος, όπως σημειώνεται, ενώ ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά τους στην αναβάθμιση της ποιότητας πολλών σουηδικών πανεπιστημιακών κλάδων, αλλά και μικρότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Τα Ινστιτούτα έχουν ισχυρό “όνομα” και είναι διεθνώς γνωστά ως ευυπόληπτα ερευνητικά κέντρα. Αν περικόψετε τη χρηματοδότησή τους, θα είναι ένα μεγάλο λάθος», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στην Αθήνα, το Σουηδικό Ινστιτούτο λειτουργεί από το 1948. Στεγάζεται από το 1976 στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητσαίων 9, στην περιοχή Μακρυγιάννη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως ξένη αρχαιολογική σχολή, επιτελεί σημαντικό έργο εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως οι ανασκαφές στο ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, έρευνα που υπό τον τίτλο «Ερευνητικό Πρόγραμμα Καλαυρείας» («The Kalaureia Research Program») συνεχίζεται με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου, Ότο Πέντινεν. Επίσης, σε καλό δρόμο βρίσκεται η καταγραφή σε βάση δεδομένων όλων των ευρημάτων που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου και προέρχονται από σουηδικές ανασκαφές στην Αργολίδα, κάποιες από τις οποίες έγιναν τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Επιπλέον, το Ινστιτούτο εκδίδει τρεις επιστημονικές σειρές με επίκεντρο τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της αρχαιότητας και της ελληνικής γλώσσας, ενώ λειτουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως για Σουηδούς φοιτητές (κάθε δύο χρόνια διδάσκεται το μάθημα «Αρχαιολογία και πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας» σε επίπεδο Master), καθώς και μαθήματα επιμόρφωσης για καθηγητές λυκείου. Τέλος, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον, ειδικών και μη, όπως το συνέδριο με τίτλο «Μυθιστορία μεταξύ Ανατολής και Δύσης», που αναφέρεται στις νέες προσεγγίσεις στην ερωτική μυθιστορία του ελληνικού μεσαίωνα, το οποίο θα λάβει χώρα στο κτίριο της οδού Μητσαίων μεταξύ 27 και 29 Νοεμβρίου 2014.