Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «1920-1940, δύο δεκαετίες σουηδικών ανασκαφών στην Αργολίδα: ζητήματα της μεταφοράς ευρημάτων στη Σουηδία και ένα “χαμένο” αρχείο του Μεσοπολέμου» έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 18.30, ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ομιλητές θα είναι ο δρ Arto Penttinen, Διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, και ο δρ Άρης Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής Διευθυντής του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών στην Αθήνα.
«Το 1922 το ελληνικό κράτος παραχωρεί με νομοθετικό διάταγμα την άδεια στους Σουηδούς ανασκαφείς της Ασίνης να εξάγουν κάποια ευρήματα στη χώρα τους για μελέτη και συντήρηση. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο δανεισμό, ο οποίος συνάπτεται κατά τα φαινόμενα πάνω στις προσωπικές σχέσεις του Σουηδού πρίγκιπα Γουσταύου με την ελληνική βασιλική οικογένεια. Η εξαγωγή αρχαιοτήτων προς τη Σουηδία λειτούργησε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης μέχρι και τη δεκαετία του 1930, παρά την ουσιαστική απαγόρευση εξαγωγής αρχαιολογικών ευρημάτων που επέβαλε ο αρχαιολογικός νόμος του 1922», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομιλίας.
«Το 1997, η Berit Wells, τότε διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου, αγόρασε από κάποιον μη κατονομαζόμενο συλλέκτη ένα φάκελο με έγγραφα, τα οποία ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ανήκαν στο μουσείο Ναυπλίου. Προσεκτικότερη μελέτη του φακέλου, όμως, δείχνει ότι τα έγγραφα αυτά είναι οι φάκελοι των σουηδικών ανασκαφών στην Αργολίδα, που προέρχονται από το αρχείο της διεύθυνσης αρχαιολογίας του υπουργείου Θρησκευτικών και Εθνικής Παιδείας. Τα έγγραφα που περιέχονται στο φάκελο φωτίζουν τις λεπτομέρειες της εξαγωγής των ευρημάτων στην πράξη, και αναδεικνύουν τις συγκρούσεις που η διαδικασία αυτή προκάλεσε με τις τοπικές κοινότητες αλλά και σε κεντρικό επίπεδο».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).