Αρχαιολόγοι, νευροεπιστήμονες, κοινωνιολόγοι, φυσικοί, φιλόσοφοι, βιολόγοι, μηχανολόγοι, νομικοί, θεολόγοι, παιδαγωγοί και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι επιστημών βρίσκουν κοινό πεδίο συνάντησης στο Συνέδριο με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Διεπιστημονικότητας» που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο ΙΙ, ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9.45, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να εκφράσει ένα αίτημα υπέρβασης ή/και κατάλυσης της υπερβολικής εξειδίκευσης που συνδέεται με την αυστηρή πειθαρχία (discipline) που επιβάλλουν οι όροι ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων στον ευρύτερο χώρο των επιστημών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα εξεταστούν συγκεκριμένα παραδείγματα «καρπών διεπιστημονικών προσπαθειών» από το χώρο των φυσικών, των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως, μεταξύ άλλων, η Νανοτεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, μέθοδοι γεωφυσικής διασκόπησης που εφαρμόζονται στην εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων, η μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων όπου συναντιούνται οι επιστήμες της Αρχαιολογίας, της Μηχανολογίας και της Αστρονομίας, και η διεπιστημονική προσέγγιση στην αρχαιολογική έρευνα με πρόσφατα παραδείγματα από το έργο του ΑΠΘ στη Βεργίνα.
Το Συνέδριο αποτελεί μία πρωτοβουλία της φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ «Ακαδημαϊκές Αναζητήσεις». Πρόκειται για μια μη κομματική πρωτοβουλία φοιτητών του ΑΠΘ, η οποία έχει στόχο αφενός να προωθήσει τη συνεργασία και την ενότητα των επιστημών και αφετέρου να ανοίξει το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, όπου και ανήκει.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν ζωντανά, μέσω διαδικτύου (live streaming), στο σύνδεσμο: http://www.auth.gr/news/conferences/17590
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
«Εντοπισμός και χαρτογράφηση χαμένων αρχαιοτήτων με γεωφυσικές μεθόδους» είναι το θέμα της ανακοίνωσης του καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Γρηγόρη Ν. Τσόκα (Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ), ο οποίος έχει διευθύνει περισσότερες από 240 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Τσόκας: «Οι μέθοδοι γεωφυσικής διασκόπησης εφαρμόζονται στην εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων περίπου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση θαμμένων αρχαιοτήτων. Σήμερα, είναι σε θέση να δώσουν σημαντικά στοιχεία στην αρχαιολογική έρευνα που σε μερικές περιπτώσεις είναι πλήρεις κατόψεις των θαμμένων οικοδομικών λειψάνων ή τρισδιάστατες απεικονίσεις των αρχαίων δομών.
»Αυτές οι μέθοδοι στηρίζονται στο γεγονός ότι οι θαμμένες αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των πολύ επιφανειακών στρωμάτων της Γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνητά πεδία. Οι ανωμαλίες αυτές καταγράφονται με μεγάλη ακρίβεια και σε λεπτομέρεια με τη βοήθεια κατάλληλων οργάνων, επακολουθεί επεξεργασία τους και τελικά παρουσιάζεται μια μορφή απεικόνισης χαρτογράφηση των υπεδάφιων δομών.
»Η χρησιμότητα των γεωφυσικών αποτελεσμάτων (συνήθως χαρτών) είναι μεγάλη, εφόσον ο ανασκαφέας αρχαιολόγος αρχίζει διανοίγοντας σκάμματα στα σημεία που υποδεικνύει η γεωφυσική έρευνα. Στη συνέχεια εξάγει συμπεράσματα και τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά ερμηνεύοντας τον γεωφυσικό χάρτη. Στις ημέρες μας, η γεωφυσική διασκόπηση γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος, ενώ συνήθως καλύπτει μεγάλες σχετικά εκτάσεις».
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η διεπιστημονική μελέτη ενός εκπληκτικού αρχαίου ελληνικού αστρονομικού υπολογιστή» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του καθηγητή Αστρονομίας Γιάννη Σειραδάκη (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ).
«Στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων συναντιούνται οι επιστήμες της Αρχαιολογίας, της Μηχανολογίας και της Αστρονομίας. Καθώς η διεπιστημονική μελέτη του συνεχίζεται, νέα στοιχεία για την κατασκευή του και τις γνώσεις της εποχής που κατασκευάστηκε έρχονται στη δημοσιότητα που προκαλούν την έκπληξη και το θαυμασμό μας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός για τη γένεση και εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σειραδάκης.
«Η διεπιστημονική προσέγγιση ως απαραίτητη παράμετρος της αρχαιολογικής έρευνας: πρόσφατα παραδείγματα από το έργο του ΑΠΘ στη Βεργίνα» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της αρχαιολόγου Αθανασίας Κυριάκου (Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ).
Σύμφωνα με την κα Κυριάκου: «Το πολυδιάστατο προϊόν της αρχαιολογικής έρευνας επιβάλλει μια σφαιρική αντιμετώπιση η οποία εξασφαλίζεται με τη συνδρομή μεθόδων άλλων επιστημών. Στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας γίνεται προσπάθεια να αντληθεί το μέγιστο δυνατό της πληροφορίας μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης των ευρημάτων. Τα εντυπωσιακά ταφικά σύνολα που ήρθαν στο φως το 2008 και το 2009, καθώς και η επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τους βασιλικούς τάφους συνιστούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα πολύπλευρα συμπεράσματα που κερδίζουν οι αρχαιογνωστικές επιστήμες, αλλά και για την επιλογή των επεμβάσεων που απαιτούνται κατά τη συντήρηση των διαφόρων υλικών».