Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενός προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» είναι το μήνυμα που το πρόγραμμα θέλει να περάσει στο κοινό, δηλαδή την αναζήτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.
Φέτος, η ευρωπαϊκή αυτή γιορτή έχει θέμα τα «Πρόσωπα του Χρόνου» και θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη στο κοινό για όλες τις εκδηλώσεις.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, τα παιδιά του δημοτικού θα μπορούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμη και Ηρωικός Χρόνος στις Βασιλικές Αιγές». Μέσα σε δύο περίπου ώρες, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους μύθους που κρύβονται στα εκθέματα του Μουσείου. Με τη βοήθεια των υπευθύνων θα συνδέσουν τα εκθέματα με τους ήρωες των μύθων και θα προσεγγίσουν τις έννοιες του χρόνου και της μνήμης μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, ζωγραφικής, κόμικς και δραματοποίησης.
Όσο για το ενήλικο κοινό, θα έχει και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της ΙΖ’ ΕΠΚΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (27-28 Σεπτεμβρίου).
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, τα παιδιά θα κάνουν ένα «Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο» την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στις 10:00. Οι μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαίους καλλιτέχνες της πόλης τους μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το ίδιο βράδυ, στις 20:00, μικροί και μεγάλοι είναι καλεσμένοι στη μουσική εκδήλωση «Χρόνος και Μνήμη: πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας.
Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00, η εκδήλωση «Το Χρόνο, Τέχνη, ενίκησες» θα συνδέσει μορφές του παρελθόντος που ενέπνευσαν την τέχνη και πέρασαν στη διαχρονία, ενώ την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 18:00 «του Χρόνου τα γυρίσματα…» καλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στον κόσμο των παραμυθιών και να βιώσουν τις ανατροπές που φέρνει ο χρόνος.
Στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου μια εκπαιδευτική δράση καλεί τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων να ανακαλύψουν το καλαντάρι των εθίμων «Στου χρόνου τα γυρίσματα, γιορτές πανηγυρίσματα. Από τη βυζαντινή πρωτοχρονιά της 1ης Σεπτεμβρίου και το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στη Λαμπρή και το Πάσχα του δεκαπενταύγουστου». Οι μαθητές με οδηγό τις φορητές εικόνες της έκθεσης του τρίτου ορόφου και ειδική θεματική προβολή, ταξιδεύουν στον ετήσιο κύκλο των εθίμων της βυζαντινής και παραδοσιακής κοινωνίας εστιάζοντας στις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου με αφορμή έργα ζωγραφικής τέχνης.
Το Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου 2014, η εκπαιδευτική δράση για το καλαντάρι των εθίμων καλεί και τους γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά σε ένα ταξίδι ανακάλυψης, με οδηγό τις φορητές εικόνες της έκθεσης, στον ετήσιο κύκλο των εθίμων της βυζαντινής και παραδοσιακής κοινωνίας.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι διάρκειας μίας ώρας για μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με σκοπό να ασκήσει την παρατηρητικότητα, την κρίση και τη φαντασία των μαθητών και με θέμα τα παιδιά που εικονίζονται στα εκθέματα του Μουσείου. Με βασικό όχημα το ειδικά σχεδιασμένο δισέλιδο φυλλάδιο εργασίας, οι μικροί ερευνητές συνεργάζονται σε ζευγάρια, μελετούν περισσότερο ή λιγότερο γνωστά εκθέματα του Μουσείου και πλάθουν γι’ αυτά φανταστικές ιστορίες. Μέσα από τη συζήτηση που ακολουθεί εξετάζεται πολύπλευρα ο ρόλος του παιδιού (ζωντανού, νεκρού, ή θεοποιημένου) στην κοινωνία της αρχαίας Πέλλας.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Έδεσσας, η ΙΖ’ ΕΠΚΑ και η 11η ΕΒΑ συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Πέλλας, διοργανώνοντας για δεύτερη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχαία πόλη Έδεσσας: ένα διαχρονικό μωσαϊκό υλικών», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Δ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων του Νομού Πέλλας. Το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Στην πρώτη θα πραγματοποιηθεί μία ενημέρωση στην τάξη των μαθητών σχετικά με την επανάχρηση των υλικών δομής σε διαφορετικές χρονικές φάσεις τόσο σε βυζαντινά μνημεία του Βαροσίου όσο και στην κάτω πόλη της αρχαίας Έδεσσας (Λόγγος). Στη δεύτερη φάση οι μαθητές θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Έδεσσας, όπου θα ξεναγηθούν από τους αρμόδιους αρχαιολόγους. Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ασκήσεις εντός της τάξης προκειμένου οι μαθητές να αφομοιώσουν καλύτερα όσα έμαθαν στις δύο προηγούμενες φάσεις του προγράμματος.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του τριήμερου εορτασμού, ή να πάρουν περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο που επιθυμούν να επισκεφθούν:
– Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα): 23310 92347, www.aigai.gr
– Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: 23820 31160, www.pella-museum.gr
– IZ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: 23810 24356
– Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: 23310 24972
– Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: 23310 25847
– Λόγγος Εδεσσας: 23810 25261