«Άνθρωπος και χρόνος στην κλασική τέχνη» είναι ο τίτλος ομιλίας του Δημήτρη Πλάντζου, Επίκ. Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ (στον 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Σύμφωνα με τον κ. Πλάντζο: «Η έννοια του χρόνου είναι μια ακόμη ανακάλυψη της αρχαιοελληνικής τέχνης του πέμπτου αιώνα π.Χ. Αν και τα κλασικά γλυπτά, οι εικονιστικές παραστάσεις των αγγείων ή οι πίνακες της ελληνικής ζωγραφικής φτάνουν ως εμάς “παγωμένα” στο εξιδανικευμένα ρεαλιστικό ιδίωμα που τα χαρακτηρίζει, εντούτοις ο τρόπος που επιλέγουν να αναπαραστήσουν την ανθρώπινη μορφή δείχνει πόσο σημαντική ήταν η έννοια της χρονικής μετάβασης, της στιγμής, τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους θεατές τους. Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων θα επιχειρήσουμε τη μελέτη αυτού του συχνά αγνοημένου, αν και τόσο καίριου, ποιοτικού στοιχείου της κλασικής τέχνης».
Η ομιλία εντάσσεται στον τρίτο ετήσιο κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει το Μουσείο, με γενικό τίτλο «Όψεις του Χρόνου: από τον μύθο στον άνθρωπο και στο όραμα».