Το κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, συνολικής επιφάνειας 2.150 τ.μ., ανεγέρθηκε σε οικόπεδο έκτασης 20 περ. στρεμμάτων, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας. Περιλαμβάνει δύο κύριους εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 200 τ.μ. έκαστο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους διοίκησης, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους εξυπηρέτησης κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο, αναψυκτήριο) και ξενώνα.
Η έκθεση του Μουσείου αφορά αποκλειστικά στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και όχι σε εκείνα μιας ευρύτερης περιοχής, γεγονός που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κεντρική ιδέα της έκθεσης. Επομένως, ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία είναι η σύνδεση της Έκθεσης και του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Η εικόνα του χώρου κρίνεται απαραίτητο να βρίσκεται διαρκώς στο μυαλό του επισκέπτη, καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πληρέστερη κατανόηση της έκθεσης, ανεξαρτήτως του αν η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο προηγείται ή έπεται. Η σύνδεση του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία πραγματοποιείται στο χώρο υποδοχής του Μουσείου καθώς και σε σημεία της Έκθεσης με οπτικοακουστικό υλικό. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται η μεγαλοπρεπής ρωμαϊκή Νικόπολη, ως η πόλη-σύμβολο μιας μεγαλειώδους νίκης, που ιδρύθηκε για να επιδείξει την ισχύ του Οκταβιανού Αυγούστου. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η παλαιοχριστιανική πόλη, που μεταβάλλεται με την κατάρρευση των ρωμαϊκών συνόρων, τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας από τη Δύση στην Ανατολή και την επικράτηση του Χριστιανισμού, ανασυντάσσεται κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο και ανακτά το μεγαλοπρεπή χαρακτήρα της, αποτελώντας καίριο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο.
Καθώς τα όρια ανάμεσα στο ρωμαϊκό και τον παλαιοχριστιανικό κόσμο είναι συμβατικά και ο απόλυτος διαχωρισμός των δύο περιόδων με την αντίστοιχη κατανομή των ευρημάτων σχεδόν αδύνατος, επιλέγεται η εξελικτική (χρονολογικά και θεματικά) παρουσίασή τους μέσα στις δύο κύριες αίθουσες του Μουσείου, την αίθουσα Α και την Αίθουσα Β.
Πριν την είσοδο στην αίθουσα Α, στο Διάδρομο Α, αναπτύσσεται το Χρονολόγιο, με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν από το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου έως την ίδρυση της Νικόπολης (28 π.Χ.).
Στην Αίθουσα Α, μέσα από αρχιτεκτονικά μέλη (κιονόκρανα, θωράκια), βωμούς, αγάλματα και προτομές, καθώς και από νομίσματα, κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα, παρουσιάζεται αρχικά η ίδρυση της πόλης και, στη συνέχεια, η εξέλιξή της κατά τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική εποχή, μέχρι την παρακμή και την εγκατάλειψή της. Η Έκθεση αναπτύσσεται μέσω ενός τριμερούς σχήματος: α. Η ναυμαχία του Ακτίου και το Μνημείο της Νίκης του Αυγούστου, β. Η Ρωμαϊκή Πόλη και οι Υποδομές της και γ. Η μετάβαση στην Παλαιοχριστιανική Πόλη και οι πρώιμοι βυζαντινοί χρόνοι, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται ο συνοικισμός της Νικόπολης, η νομισματοκοπία, τα δημόσια κτίρια, η λατρεία, ο δημόσιος βίος, η μετάβαση στη νέα εποχή, ο θρησκευτικός βίος και οι Βασιλικές της Νικόπολης.
Στην Αίθουσα Β προβάλλονται διαχρονικά οι επιμέρους τομείς και οι εκφάνσεις του βίου των κατοίκων της Νικόπολης, όπως η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα, η καθημερινή ζωή, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες των ανθρώπων, καθώς και η στάση τους απέναντι στο θάνατο. Διαμορφώνεται ένα είδος νοητού «περιπάτου» του επισκέπτη, δίνοντας την αίσθηση ότι περιέρχεται μέσα από το λιμάνι, τα εργαστήρια, τα σπίτια και, τέλος, τα νεκροταφεία της πόλης. Εκτίθενται αμφορείς, πλίνθοι, αγγεία καθημερινής χρήσης και οικοσκευή, κοσμήματα και σκεύη καλλωπισμού, εργαλεία, παιχνίδια καθώς και ταφικά σύνολα με σαρκοφάγους και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης κατά το χρονικό διάστημα 2011-2013 πραγματοποιήθηκαν τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:
— «Πες μου ένα παραμύθι… για τη Νικόπολη: Το Παλιόκαστρο της Πρέβεζας» (16.05.2011 – 20.05.2011)
Τον Μάιο του 2011, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και Μνήμη», υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πες μου ένα παραμύθι … για τη Νικόπολη». Το πρόγραμμα, που απευθυνόταν σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού, εντάχθηκε στη θεματική ενότητα Ξεχασμένες μνήμες και υλοποιήθηκε από τις 16 έως τις 20 Μαΐου. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά, μέσα από τη λαϊκή δημιουργία και σε συνδυασμό με εκθέματα του Μουσείου, την ιστορία της Νικόπολης και των μνημείων της. Μέσα στην αίθουσα του μουσείου τα παιδιά παρακολούθησαν την αφήγηση ενός παραμυθιού. Επρόκειτο για το συγκερασμό ενός παλιού και ξεχασμένου σήμερα παραμυθιού, γνωστό και με τον τίτλο «Το Παλιόκαστρο της Πρέβεζας», το οποίο μεταπλάσθηκε από τον λαϊκό ποιητή Κώστα Κρυστάλλη σε βουκολικό ποίημα ενώ από τις αρχαιολόγους προσαρμόστηκε γλωσσικά, ώστε να είναι κατανοητό και προσιτό από τα παιδιά, χωρίς να χάσει ωστόσο τον αρχικό του χαρακτήρα. Μετά την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου, όπου τους δόθηκαν απλά υλικά (κραγιόνια, μαρκαδόροι, φύλλα χαρτί) και με βάση το παραμύθι-ποίημα και ερεθίσματα που δόθηκαν από την περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου, δημιουργήθηκε από το σύνολο των πεντακοσίων μαθητών από την πόλη της Πρέβεζας και της Πάργας, μία σειρά από ζωγραφιές, μέσα από τις οποίες η παιδική φαντασία ζωντάνεψε, με χρώμα και μορφή, το παραμύθι.
Το υλικό που προέκυψε συγκεντρώθηκε και, αφού προηγήθηκε η κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία, δημιουργήθηκε ένα βιβλίο, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (CD), ξεχωριστό για κάθε σχολείο που συμμετείχε στο πρόγραμμα και διανεμήθηκε στους μικρούς δημιουργούς. Τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό του προγράμματος είχε η Προϊσταμένη της ΛΓ’ ΕΠΚΑ, αρχαιολόγος Χριστίνα Μερκούρη. Την επιμέλεια των κειμένων και την επιλογή των εικόνων είχαν η Αθηνά Κωνσταντάκη και η Πολυξένη Μπάρκα, αρχαιολόγοι της ΛΓ’ ΕΠΚΑ και τη γραφιστική επιμέλεια των εντύπων η κ. Ρωξάνη Βλαχοπούλου, γραφίστας της ΛΓ’ ΕΠΚΑ.
— «Το ταξίδι της ψηφίδας» (09.10.2012 – 06.12.2012 και 12.04.2013-02.08.2013)
Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Ταξίδι της Ψηφίδας» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη ΛΓ’ ΕΠΚΑ, στο πλαίσιο του, ενταγμένου στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013», Έργου «Εξοπλισμός Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης».
Η εκπαιδευτική δράση εφαρμόστηκε σε 600 περίπου μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου κατά τα σχολικά έτη 2012-2013. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο αφενός να συμβάλει στη γνωριμία των μαθητών με το ψηφιδωτό ως μορφή τέχνης, και αφετέρου να οδηγήσει στην εξοικείωση με τα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής του, καθώς κάθε μαθητής πειραματίστηκε φιλοτεχνώντας ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ψηφιδωτή σύνθεση. Η θεματολογία του είναι εμπνευσμένη από τα ψηφιδωτά της Νικόπολης και συγκεκριμένα τις παραστάσεις του διακονικού της Βασιλικής Α’ Δουμετίου, οι οποίες αποτελούν εξαίρετο δείγμα των ακμαζόντων εργαστηρίων ψηφιδωτών της Δυτικής Ελλάδας. Η συγγραφή του παραμυθιού έγινε από την αρχαιολόγο Γεωργία Μερτή, η εικονογράφηση από τη γραφίστα της εφορείας Ρωξάνη Βλαχοπούλου, ενώ από τον Κωνσταντίνο Λάμπα η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, dvd, στο οποίο ενσαρκώνονται οι ήρωες, μετατρέποντας το παραμύθι σε μια ευχάριστη ταινία για τους μικρούς μαθητές. Το πρόγραμμα συμπληρώνει εκπαιδευτικός φάκελος, ο οποίος περιλαμβάνει το ομώνυμο παραμύθι, σελιδοδείκτη με τον ήρωα του παραμυθιού, καρτ ποστάλ και παζλ με παραστάσεις ψηφιδωτών. Η εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασε με θέρμη τη δράση και η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική από σχολεία εντός και εκτός του Νομού Πρέβεζας. Το παραμύθι είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα της ΛΓ’ ΕΠΚΑ, άμεσα προσβάσιμο για όποιον ενδιαφέρεται να το ξεφυλλίσει. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε και την εαρινή περίοδο 2013 διαφοροποιημένο ως προς το πρακτικό κομμάτι από την αρχαιολόγο Πολυξένη Μπάρκα και τον συντηρητή Κωνσταντίνο Λάμπα.
— «Στην πόλη της Νίκης» (16.10.2013 – 21.11.2013)
Η δημιουργία της εικονογραφημένης ιστορίας comics «Στην πόλη της νίκης» ήταν η αφορμή για την παρουσίαση της ιστορίας της ρωμαϊκής Νικόπολης του 2ου αιώνα μ.Χ., με έναν εναλλακτικό και ευχάριστο τρόπο.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης είναι διαθέσιμη, για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, η διαδραστική εφαρμογή του comics «Στην πόλη της Νίκης». Πρόκειται για την ψηφιακή εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου, η οποία έχει εμπλουτιστεί με έξυπνα animation και παρουσιάζει τη Νικόπολη μέσα από μια ιστορία πρωτότυπη, πλασμένη ειδικά για το σκοπό αυτό. Η ανάγνωση της ιστορίας γίνεται από τους μαθητές ανά καρέ· τα καρέ αναπτύσσονται αυτοτελώς, απομονωμένα από το προηγούμενο και το επόμενο, αποκτώντας μια ιδιαίτερη δυναμική για την περαιτέρω παρουσίαση ή ανάλυσή τους. Παράλληλα, μέσα από σκίτσα εύκολα αναγνωρίσιμα επιτυγχάνεται η σύνδεση της ιστορίας «Στην πόλη της νίκης» με τα αντίστοιχα ευρήματα στις αίθουσες του μουσείου ή του αρχαιολογικού χώρου, όπου μπορεί να έχει προηγηθεί ή να έπεται η παρουσίαση. Εναλλακτικά, η ιστορία μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους θεματικούς άξονες όπως: η πόλη και τα μνημεία της, η Ναυμαχία του Ακτίου και η ίδρυση της πόλης και, τέλος, η διεξαγωγή των Ακτιακών Αγώνων, δίνοντας έμφαση σε κάποια επιμέρους ενότητα.
Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος φορέας να έρθει σε επαφή με την Εφορεία προκειμένου να σχεδιαστεί από κοινού ο αντίστοιχος θεματικός άξονας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις εκάστοτε εκπαιδευτικές ανάγκες, συνδυάζοντας κατά περίπτωση τη δράση με περιήγηση στο μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο.
Η εικονογραφημένη ιστορία comics «Στην πόλη της νίκης» σχεδιάστηκε από τη ΛΓ’ ΕΠΚΑ στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Ε.Π. Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013, Έργου Εξοπλισμός Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Υλοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους της ΛΓ’ ΕΠΚΑ Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Μερτή, οι οποίες ανέλαβαν τη συγγραφή του σεναρίου, την αρχαιολογική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση, το σκιτσογράφο Πέτρο Χριστούλια, ο οποίος σχεδίασε με μεράκι και ενθουσιασμό τις μορφές του comics και διαμόρφωσε τους τελικούς διαλόγους. Την επιμέλεια είχε η Προϊσταμένη της Εφορείας Χριστίνα Μερκούρη. Το comic έχει προσαρμοστεί σε ψηφιακό υπόβαθρο από τους Π. Ξενάκη και Φ. Χατζηνίκο και προβάλλεται στην οθόνη αφής και το διαδραστικό πίνακα του μουσείου. Ψηφιακά το περιοδικό είναι διαθέσιμο μέσω της ΛΓ’ ΕΠΚΑ στην ιστοσελίδα issuu (http://issuu.com/lgepka/docs/nicopolis_comic).
— «Θεοί και ήρωες στην πόλη της νίκης» (31.01.2013 και 10.04.2013)
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θεοί και Ήρωες στην πόλη της Νίκης» έλαβαν μέρος περίπου 100 μαθητές της Γ’ τάξης του 6ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν εναρμονισμένο με το σχολικό πρόγραμμα (σχολικό βιβλίο Ιστορίας Γ’ Τάξης Δημοτικού) και το project που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα «Οι Θεοί του Ολύμπου». Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι της ΛΓ’ ΕΠΚΑ Αθηνά Κωνσταντάκη και Πολυξένη Μπάρκα σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος οι ομάδες των μαθητών γνωρίζουν τους θεούς και τους ήρωες μέσα από τα ευρήματα που εκτίθενται στις δυο αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σαρκοφάγο με τους άθλους του Ηρακλή που εκτίθεται στο αίθριο. Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τις μορφές των θεών και να συνδέσουν τις μορφές των θεών με τα σύμβολά τους ή τις δραστηριότητες που αυτές προστατεύουν.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο Μουσείο Νικόπολης, κατά τη διάρκεια του 2010-2014, με συμμετοχή της αρχαιολόγου Σταυρούλας Πούλου είναι τα εξής:
— Από την ανασκαφή… στο Μουσείο: Οι μαθητές μέσα από μια ψηφιακή παρουσίαση μαθαίνουν για τη πορεία ενός αντικειμένου από την ανασκαφή έως την τοποθέτησή του στο Μουσείο. Στη συνέχεια καλούνται να συγκολλήσουν πήλινα αγγεία, σαν να ήταν μικροί συντηρητές. Το πρόγραμμα τροποποιείται, ώστε να απευθύνεται τόσο σε μαθητές δημοτικού, όσο και σε μαθητές γυμνασίου.
— Νερό, νεράκι: H ιστορία μιας πόλης μέσα από το νερό. Μέσα από μια ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή οι μαθητές λαμβάνουν γενικές πληροφορίες για το νερό, στη συνέχεια ανακαλύπτουν την ιστορία της Νικόπολης. Τέλος παρουσιάζεται το υδραγωγείο της Νικόπολης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ δημοτικού και Α’ και Β’ γυμνασίου.
— Γραφιστική και αρχαιολογία: Μέσα από συζήτηση με τους μαθητές διερευνάται η σχέση της οπτικής επικοινωνίας με την αρχαιολογία και αναλύονται έννοιες όπως η εθνική ταυτότητα, το λογότυπο και το branding (οπτική ταυτότητα). Στη συνέχεια οι μαθητές δημιουργούν γραφιστικές εφαρμογές εμπνευσμένες από τη Νικόπολη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές λυκείου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου για μαθητές όλων των ηλικιών. Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου 40′ και ο αριθμός των συμμετεχόντων, ανά ομάδα, δεν ξεπερνάει τα 30 παιδιά.
— Ελάτε να φτιάξουμε χαρταετούς!: Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΚΑΠΗ Πρέβεζας παιδιά ηλικίας 7-12 ετών παρακολούθησαν μια παρουσίαση της παραδοσιακής κατασκευής χαρταετών και στη συνέχεια μαζί με τους γονείς τους κατασκεύασαν χαρταετούς.
— Πασχαλινό εργαστήριο κατασκευής κεραμικών: Με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα, μαθητές της Α’ τάξης του δημοτικού επισκέφθηκαν το Μουσείο κι αφού ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση, συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο κατασκευής πήλινων αγγείων.
— Από τη Νικόπολη στην Πρέβεζα: Σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα μονοπάτια, σχεδιάστηκε εκπαιδευτική δράση, κατά την οποία, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο και παρακολούθησαν την παρουσίαση της τοπογραφικής και πολεοδομικής εξέλιξης της Νικόπολης, μέχρι τη σύγχρονη Πρέβεζα.
— Μύθοι και φυτά στη Νικόπολη: Στο πλαίσιο της περιοδικής πανευρωπαϊκής έκθεσης «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης», που διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υλοποιήθηκε στο Μουσείο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μύθοι και φυτά στη Νικόπολη» για μαθητές της Γ’ δημοτικού. Οι μαθητές συμμετείχαν σε παρουσίαση αναφορικά με μύθους, θεούς και έθιμα που σχετίζονται με τα φυτά της Νικόπολης. Στη συνέχεια, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, κλήθηκαν να εξερευνήσουν τη μόνιμη έκθεση, ανακαλύπτοντας αντικείμενα που σχετίζονται με τα φυτά.
— 50 χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στη Νικόπολη: Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «50 χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στη Νικόπολη», που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, υλοποιήθηκε το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η δράση περιελάμβανε περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, με τη χρήση παιγνιώδους αφήγησης, ώστε οι μαθητές της Α’ και της Β’ Δημοτικού να γνωρίσουν την ιστορία της Νικόπολης μέσα από τους ήρωες του Goscinny. Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης ακολουθούσαν παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα και ζωγραφική έτοιμων εικόνων.
— Φέγγε μου να περπατώ: Με αφορμή τη συμμετοχή στην πανελλήνια δράση με τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Μουσείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φέγγε μου να περπατώ» για μαθητές της Ε’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου, με θέμα τη χρήση των λυχναριών. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Μουσείο προκειμένου να δουν τα λυχνάρια σε μια παιγνιώδη, ξενάγηση θεματικού τύπου. Μετά την ξενάγηση οι μαθητές έβαψαν με σύγχρονα χρώματα, πήλινα αντίγραφα ρωμαϊκών λυχναριών. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, καθώς και Α’ Γυμνασίου.
— Ο Μηχανισμός των Αντικύθηρων: Με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, σχεδιάστηκε εκπαιδευτική δράση που περιελάμβανε συζήτηση για το Μηχανισμό, προβολή βίντεο και εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για τα ευρήματα του Ναυαγίου.
— Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2013: Εκπαιδευτική δράση που περιελάμβανε δραματοποιημένη ανάγνωση παραμυθιών για παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών από μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Πρέβεζας με συνοδεία ζωντανής μουσικής υπόκρουσης και στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Μουσείου με χειροποίητες κάρτες.
Η έκθεση «50 Χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στη Νικόπολη» το 2012 αποτέλεσε τη μεταφορά και προσαρμογή της αρχικής έκθεσης, που διοργάνωσε το 2009 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την εκδότρια εταιρεία του Asterix στην Ελλάδα, «ΜΑΜΟΥΘ Κόμιξ», με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Asterix. Για την προβολή της έκθεσης σχεδιάστηκε αφίσα, ειδικά προσαρμοσμένο έντυπο καθώς και εποπτικές πινακίδες σήμανσης της έκθεσης, αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Συνεχίζοντας τη συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το Μουσείο Νικόπολης το 2012 φιλοξένησε την περιοδική του έκθεση με τίτλο «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης, μια πανευρωπαϊκή έκθεση». Έγινε η κατάλληλη προσαρμογή της έκθεσης με την παρουσίαση των φυτών σε περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ παράλληλα σχεδιάστηκε αφίσα, πρόγραμμα καθώς και πρωτότυπο εποπτικό υλικό (3 πόστερ) και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, η ΛΓ’ ΕΠΚΑ, οργάνωσε προβολές επιλεγμένων ταινιών που είχαν σχέση με την έκθεση από το αρχείο του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων το 2012 από τον θάνατο του Σωτήρη Δάκαρη, η ΛΓ’ ΕΠΚΑ τίμησε τον Ηπειρώτη αρχαιολόγο για το ερευνητικό του έργο φιλοξενώντας έκθεση φωτογραφικού υλικού και προσωπικών αντικειμένων. Η έκθεση «Σωτήρης Δάκαρης – Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου» σχεδιάστηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και προσαρμόστηκε ανάλογα, προβάλλοντας ιδιαίτερα τους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας, ενώ πλαισιώθηκε από αφίσα, φυλλάδιο, βίντεο και πόστερ αφιερωμένο στο Νεκρομαντείο.
Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2011 σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης περιοδική έκθεση νομισματικών συνόλων με τίτλο «Η αυτοκρατορία σε κρίση. Οικονομική κρίση στη Νικόπολη κατά την ύστερη αρχαιότητα». Αντίστοιχα το 2012 στο ίδιο Μουσείο διοργανώθηκε μικρή περιοδική έκθεση με τίτλο «Πολιτική αστάθεια και προπαγάνδα στην κρίση του 3ου αιώνα». Και στις δύο περιπτώσεις οι εκθέσεις πλαισιώθηκαν από εποπτικό υλικό, το οποίο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τη ΛΓ’ ΕΠΚΑ.
Στο πλαίσιο συμμετοχής στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το 2011 με θέμα «Μουσεία και μνήμη», πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Νικόπολης δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Σε περιοδική έκθεση με θέμα τα «Κλωστήρια Πρεβέζης», παρουσιάστηκαν τα κλωστήρια που αποτέλεσαν σταθμό για τη μετάβαση της τοπικής κοινωνίας από την αγροτική στη βιομηχανική οικονομία, επηρεάζοντας βαθύτατα την τοπική κοινωνία και εν γένει τη συλλογική μνήμη. Παράλληλα υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πες μου ένα παραμύθι… για τη Νικόπολη».
Εισιτήριο: ολόκληρο 3€, μισό 2€.
Ωράριο: 08:30-15:00, Τρίτη έως Κυριακή, Δευτέρα κλειστό. Τηλ.: 26820 89892, fax: 26820 89893, url: www.nicopolismuseum.gr