Mε αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν: μια διεπιστημονική προσέγγιση», σε επιμέλεια της Νένας Γαλανίδου και της Liv Helga Dommasnes, o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο διοργανώνουν τρία εργαστήρια για παιδιά του Δημοτικού το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, στις 11.00-13.00, στο κτίριο του ΣΕΑ (Ερμού 134-136, Αθήνα).
Τα εργαστήρια είναι τα εξής:
– «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το βιβλίο» (υπεύθυνη: Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ): Πώς έγραφε ο προϊστορικός άνθρωπος και ποιος ανακάλυψε πρώτος το χαρτί; Ποιος είναι ο Γουτεμβέργιος και γιατί είναι πασαλειμμένος με μελάνια; Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο; Τα παιδιά θα μάθουν τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, θα ακούσουν παραμύθια από κούκλες, θα φτιάξουν το δικό τους χαρτοπολτό… και άλλα πολλά.
– «Άνθρωπος ή βιολί; Τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους ειδώλια» (υπεύθυνη: Μαρίνα Πλατή, παρουσίαση: Ελένη Μάρκου, Χαρά Μαραντίδου): Μέσα από μια διαδραστική αφήγηση τα παιδιά θα μάθουν για τα ειδώλια αλλά και για τους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από αυτά και έφτιαξαν τα δικά τους έργα. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους ειδώλια με stencils, χρώματα, χρωματιστά χαρτιά και άλλα υλικά και θα πειραματιστούν με face-painting, παιχνίδια μίμησης και ρόλων.
– «Μια περιήγηση στα λαϊκά μουσικά όργανα» (υπεύθυνη: Νάνση Τουμπακάρη): Τα παιδιά θα ακούσουν αφηγήσεις, θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα για να ακούσουν τις μουσικές κάθε τόπου, θα δουν παλιές και νέες φωτογραφίες από πανηγύρια, γάμους και γιορτές, και θα αυτοσχεδιάσουν με νταούλια, τουμπελέκια, ντέφια και ζουρνάδες που θα παραχωρήσει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (τηλ 210 3632788 και info@kaleidoscope.gr) και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (τηλ. 210 3252214 και archaeol@otenet.gr).