Μια διάλεξη αφιερωμένη στην διάσημη Κλεοπάτρα, πρόκειται να δώσει ο επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με την οποία πλαισιώνεται η έκθεση «Ιδανικές “μορφές” κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Η διάλεξη πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.
Η Κλεοπάτρα Θεά (69-30 π.Χ.) υπήρξε η τελευταία βασίλισσα της Πτολεμαϊκής Δυναστείας και ταυτόχρονα το διασημότερο μέλος της. Διακρίθηκε για τις πολιτικές και διοικητικές της ικανότητες, την δύναμη, την σκληρότητα, αλλά και την ευθυκρισία της• εμείς όμως την γνωρίζουμε κυρίως μέσω της αρνητικής εικόνας που καλλιέργησαν γι’ αυτήν οι Ρωμαίοι ιστορικοί και ποιητές. Γεννιέται έτσι ένας μύθος που συντηρείται από την δυτική τέχνη και τη λογοτεχνία – από τους αναγεννησιακούς ζωγράφους έως τον Σαίξπηρ και τη χολυγουντιανή μυθοπλασία.
Η διάλεξη του κ. Πλάντζου εστιάζει στην τέχνη της Κλεοπάτρας και της εποχής της, αλλά και στην πρόσληψη της εικόνας της από τις περιόδους που ακολούθησαν, καταλήγοντας και στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη που, ως αυτοσχέδιος αρχαιολόγος, «κρυφοκοιτάζει» τον μύθο της.
Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.