Την εκτέλεση και δημοπράτηση του έργου «Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων-ΣΑΤΑ» συνολικού προϋπολογισμού 937.500 ευρώ, ενέκρινε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
«Με την ανάπλαση η πλατεία ανακτά τον χαρακτήρα της και τα μνημεία προβάλλονται και αναδεικνύονται ενώ ο χώρος θα εξυπηρετεί ποιοτικά την μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών που δέχεται», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «Η ιστορική κληρονομιά, τα μνημεία και το ιστορικό της κέντρο, είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε, μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, ώστε σε συνδυασμό με την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος να ζωντανέψει η πόλη και να αναζωογονηθεί η οικονομία της».
Το μνημειακό σύνολο των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο εντάσσεται στον άξονα αρχαιολογικού περιπάτου των δυτικών τειχών της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ενδιαφέρουσα περιοχή καθώς κυρίαρχη είναι η παρουσία τεσσάρων σημαντικών μνημείων (Ναός Δώδεκα Αποστόλων, Κινστέρνα, Πυλώνας της Βυζαντινής Μονής, και Οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ ή Λουτρά Φοίνιξ) και των αρχαιολογικών ευρημάτων που αναπτύσσονται κατά μήκος του Τείχους.
Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο: την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προκύπτουν από την ποικιλότροπη χρήση του ιστορικά φορτισμένου χώρου και την επανένταξή του στον αστικό ιστό, τη διασφάλιση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του μνημειακού συνόλου τόσο ως ιστορικού τόπου όσο και ως τόπου κατοικίας, την επίλυση ή διευθέτηση του κυκλοφοριακού και την δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους πεζούς καθώς και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.
Η μελέτη λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα του χώρου καθώς αυτός συγκεντρώνει αξιόλογα μνημεία και ειδικότερα τον Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, ναό με παγκόσμια αναγνώριση της μοναδικής αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής του αξίας.
Συγκεκριμένα, η πρόταση επέμβασης περιλαμβάνει κυρίως την ανάπλαση των οδών της περιοχής (Παπαρηγοπούλου, Αγ. Αποστόλων, Ολύμπου και πεζόδρομος Αμαζόνων), με παρεμβάσεις του οδοστρώματος, την πεζοδρόμηση της μικρής οδού Αμαζόνων καθώς και κατασκευή κλίμακας στην συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου, τον ανασχεδιασμό της πλατείας στον Πυλώνα της Βυζαντινής Μονής και τον εμπλουτισμό της με το στοιχείο του νερού.
Επιπλέον ξανασχεδιάζονται τα υφιστάμενα παρτέρια και κατασκευάζεται μεγάλος αριθμός νέων, ενώ προτείνεται ενιαίο υλικό επίστρωσης, ώστε να επιτυγχάνεται καθαρότητα υλικών και σχημάτων και ουδέτερο χρωματικά, ώστε να μην ανταγωνίζεται τα υλικά των μνημείων.