Ειδική συνεδρία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αρχαιολόγου Πολυξένης (Τζένης) Μπούγια, και επίσκεψη στην έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου για τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο Αστρονομίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αστρονομίας στον Πολιτισμό (SEAC, Société Européenne pour l’Astronomie dans la Culture).
Το 21ο διεθνές συνέδριο της SEAC, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιείται στην αίθουσα “Ι. Δρακόπουλος” του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελεί συνδιοργάνωση της εταιρείας SEAC, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου. Με θεματικό τίτλο «Αστρονομία, Μητέρα του Πολιτισμού και Οδηγός προς το Μέλλον», έχει αντικείμενο την ιστορία της αστρονομίας και της αρχαιοαστρονομίας, καθώς και τις κοινωνικές επεκτάσεις της αστρονομίας, με έμφαση στην ανάδειξη του κυρίαρχου ρόλου της επιστήμης στον πολιτισμό και στις κοινωνίες σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
«Η αστρονομία, ως πρακτική, πάντοτε αλληλοσυνδέονταν με τις άλλες σφαίρες της κοινωνικής πραγμάτευσης, όπως τη μυθολογία, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, αλλά και με τα αναδυόμενα κοσμοσυστήματα, ενώ θεμελιώνει τις ισχυρές αλληλοσυσχετίσεις μεταξύ των ουρανίων φαινομένων και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Παρακολουθώντας και μελετώντας τον αρμονικό χορό των ουρανίων σωμάτων, οι πολιτισμοί μπόρεσαν να μάθουν πώς να εναρμονίζουν τις δραστηριότητές τους με τον κύκλο των εποχών και με τις διάφορες φυσικές μεταβολές στους τόπους εγκατάστασής τους, έτσι ώστε να αποκτούν γνώσεις για τη μακροχρόνια επιβίωσή τους, μέσα στον αγώνα τους κατά των δυνάμεων της φύσης, την οποία προσπαθούν να δαμάσουν. Σε αυτές τις προσπάθειές τους οι άνθρωποι οδηγήθηκαν και τελικά οδήγησαν στην ανάπτυξη της επιστήμης και της φιλοσοφίας μέχρι σήμερα, με μεγάλη επιτυχία, όπως στην κατάκτηση του διαστήματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα http://el.seac2013.phys.uoa.gr/to-synedrio.html, που περιλαμβάνει και το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.
Στο συνέδριο συμμετέχουν δεκάδες επιστημόνων από πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Εσθονία, αλλά και από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τον Καναδά, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, καθώς και πολλοί Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και νέοι, όπως φοιτητές, παρουσιάζοντας περίπου 130 επιστημονικές εργασίες.