Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, που θα είναι ανοικτή μέχρι τον Ιούνιο του 2014, με θέμα: «Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη- Περιβάλλον- Πολιτισμός».
Με σύντομα, απλά και κατανοητά κείμενα, πανοραμικές φωτογραφίες, κατατοπιστικά διαγράμματα και χάρτες, η έκθεση παρουσιάζει τη γένεση και ανάδυση της Κύπρου καθώς και τις γεωλογικές διεργασίες οι οποίες δημιούργησαν ένα νησί με ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, ιδιάζουσες μικροκλιματολογικές συνθήκες, γόνιμα εδάφη, καλυμμένα με πυκνά δάση και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πλούσιο σε ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες, ένα νησί με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον για ανθρώπινη διαβίωση, πολιτιστική δημιουργία και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Το κυπριακό τοπίο και γεω-περιβάλλον, όπως διαπλάστηκαν μέσα από τις γεωλογικές διεργασίες, όχι μόνο με την εξωτερική, ορατή τους όψη, αλλά και με την κρυμμένη στο υπέδαφος σύστασή τους, αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ιστορία και ο πολιτισμός της Κύπρου. Ο πρόσφατος εντοπισμός του πλούτου που χάρισε στην Κύπρο η φύση σε υδρογονάνθρακες αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική σημασία του νησιού και το εισάγει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση, συγγραφείς της οποίας είναι οι γεωλόγοι Γεώργιος Κωνσταντίνου και Ιωάννης Παναγίδης.
Η έκδοση δεν απευθύνεται μόνο στους γεωεπιστήμονες, αλλά και σε πολλούς άλλους επιστήμονες όπως ιστορικούς, αρχαιολόγους, γεωπόνους, μεταλλειολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, υδρολόγους, γιατρούς για την εξέλιξη της ιατρικής και της φαρμακολογίας στην Κύπρο, δασκάλους, καθηγητές Μέσης Παιδείας και Πανεπιστημίων για σκοπούς διδασκαλίας μαθητών και φοιτητών, αλλά και γενικότερα σε όποιον θέλει να γνωρίσει την Κύπρο.