Tο πρώτο από σειρά τεσσάρων Εργαστηρίων με θέμα το «Τοπίο», τις πολλαπλές προσεγγίσεις του, τις ερμηνείες του, τα χαρακτηριστικά του αλλά και την αξία του ως φορέα πολιτισμού, ιστορίας και ανάπτυξης ενός τόπου διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός φορέας «arterranean» στις 28-30 Ιουλίου 2013. Το Εργαστήρι έχει θέμα «Τοπίο και μνήμη» και θα φιλοξενηθεί στην κοινότητα Βατούσας Λέσβου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Το Τοπίο εμπνέει ποικιλότροπα την εικαστική και όχι μόνο δημιουργία, και μέσα από διεργασίες μνήμης δίνει διαχρονικά απειράριθμες αυτόματες και συνειρμικές αναπαραστάσεις του πραγματικού, του φανταστικού, του ιδεατού, του ουτοπικού.
»Το τοπίο της Λέσβου με τη θαυμαστή αρμονία κατοικημένου χώρου και φύσης, το σχεδόν αναλλοίωτο στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών, έχει αναπαρασταθεί και υμνηθεί από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες.
»Όμως η γεωγραφική θέση του νησιού κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας, η ανάπτυξή του σε όλη τη Μεταβυζαντινή περίοδο, η συνεχής επαφή του ντόπιου πολιτισμού με τα ρεύματα των μεγάλων γειτονικών κέντρων (Κωνσταντινούπολη), η γόνιμη ανανέωση του πολιτιστικού του αποθέματος και η ιστορία του, δίνουν στο τοπίο της Λέσβου και μία άλλη διάσταση, που περνάει από τη μνήμη αυτής της ιστορικής του διαδρομής. Μιας διαδρομής που ορίζει μοναδικές ευκαιρίες διαπραγμάτευσης ζητημάτων που άπτονται του τοπίου της περιοχής και της διατήρησης των υλικών καταλοίπων της ιστορικής μνήμης του, όσο και της κατασκευής της μνήμης αυτής από θεσμικούς ή μη φορείς.
»Για να διερευνήσουμε αυτά τα ζητήματα επιλέξαμε δύο υποδειγματικούς οικισμούς της Λέσβου: ο Κούκμιδος, έρημο χωριό μουσουλμάνων ανταλλαγέντων, συνδιαλέγεται με το τοπίο και την ιστορική μνήμη, και οι Ν. Κυδωνιές, χωριό Ελλήνων της Μικράς Ασίας, συνδιαλέγεται οπτικά με την απέναντι μικρασιατική ακτή, τόπο προέλευσης όλων των κατοίκων του».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες ομιλητές-συντονιστές και οι ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών, αρχαιολογίας, κοινωνικών σπουδών και επιστημών περιβάλλοντος θα εστιάσουν στο θέμα μέσω της εμπειρίας του χώρου και της αλληλεπίδρασης μαζί του όσο και με τον θεωρητικό σχολιασμό από πολλές επιστημονικές σκοπιές. Θα έχουν την εμπειρία των δύο αυτών τοπίων μνήμης και θα επικοινωνήσουν ουσιαστικά τόσο μεταξύ τους όσο και με τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής. Θα αναπτύξουν απόψεις και οπτικές πάνω στη θεματική της συνάντησης και, το κυριότερο, θα κληθούν να αποδώσουν με τη μορφή σχεδίων ή κειμένων τις δικές τους αναπαραστάσεις του τοπίου και των αξιών που εκείνο εμπεριέχει.
Η οργάνωση της εκδήλωσης περιλαμβάνει περιήγηση στο νησί και τους σχετικούς χώρους. Η παρουσία στους αυθεντικούς χώρους θα συνοδεύεται από την επαφή τόσο με τη ζώσα μνήμη του τόπου, ατομική και συλλογική (μέσω της επαφής με τους κατοίκους της κοινότητας), όσο και με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς μνήμης (της εκκλησίας και των δράσεών της στην περιοχή).
Στον χώρο του έρημου σήμερα Κούκμιδου, πέρα από διαλέξεις στον φυσικό τόπο για την νεότερη ιστορία του νησιού, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες εξοικείωσης με τον χώρο και τη λειτουργία του σε μια προσπάθεια κατανόησης των υλικών του κατάλοιπων.
Στη Βατούσα, χώρο φιλοξενίας της εκδήλωσης, θα γίνει η θεωρητική προσέγγιση του θέματος, η καθοδήγηση και ο συντονισμός των ομάδων ώστε την τελευταία μέρα να παρουσιαστούν οι ιδέες και οι προτάσεις-αναπαραστάσεις και να γίνει κριτική επ’ αυτών.
Ο στόχος της εκδήλωσης είναι όλοι οι συμμετέχοντες και ειδικότερα οι φοιτητές να εξοικειωθούν με μια μεσογειακότητα λιγότερο τουριστική αλλά εξίσου ζώσα και ενδιαφέρουσα, και να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε να επεξεργάζονται με ταχύτητα και αμεσότητα ιδέες, απόψεις και μνήμες που θα προτείνουν ενδιαφέρουσες αναπαραστάσεις τοπίου.
Ο μη κερδοσκοπικός φορέας «arterranean» ιδρύθηκε με σκοπό να αναζητήσει, να αναδείξει και να προωθήσει στη διεθνή κοινότητα το αυθεντικό εικαστικό έργο που παράγεται στις χώρες της Μεσογείου, μέσα από μια ζωντανή διαδικτυακή κοινότητα, ένα ηλεκτρονικό εκθετήριο έργων τέχνης και δραστηριότητες επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον κόσμο.
Tα επόμενα Εργαστήρια θα υλοποιηθούν στο Διδυμότειχο, την Κω και το Κayakoy (Mάκρη/Λίβισι).
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της ομάδας στο Facebook.