Αδελφοποιείται στις 29 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με τον Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ.
Η αδελφοποίηση πραγματοποιείται με στόχο να τιμηθεί η διαρκής φιλία του Καζαντζάκη με τον Γερμανό γιατρό και ανθρωπιστή Άλμπερτ Σβάιτσερ, ενώ η τελετή θα γίνει στο Γκούνσμπαχ της Γαλλίας, όπου οι δυο τους είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά, στις 11 Αυγούστου 1955. Στην “Αναφορά στον Γκρέκο”, την πνευματική του αυτοβιογραφία, ο Καζαντζάκης έγραψε σχετικά: «Καλοπροαίρετη από τη μοίρα στάθηκε η στιγμή, κι οι καρδιές μας άνοιξαν· ως η νύχτα έμεινα μαζί του, και μιλούσαμε για το Χριστό, για τον Όμηρο, την Αφρική, για τους λεπρούς και για τον Μπαχ. Κατά το δειλινό, κινήσαμε για την εκκλησούλα του χωριού. Να μη μιλούμε πια, μου ’πε στο δρόμο, και το τραχύ πρόσωπό του είχε περεχυθεί με βαθιά συγκίνηση. Πήγαινε να παίξει Μπαχ. Κάθισε στο αρμόνιο· ετούτη θαρρώ στάθηκε από τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου». Ο Καζαντζάκης αφιέρωσε επίσης το μυθιστόρημά του, “Ο Φτωχούλης του Θεού”, στον δρα Σβάιτσερ, ο οποίος ήταν ένας από τους τελευταίους που τον επισκέφτηκαν στην κλινική στο Φράιμπουργκ Iμ Μπράισγκάου, στη Γερμανία, όπου νοσηλευόταν.
Για τη συνάντηση και τη φιλία των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων θα μιλήσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης, στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Γκαμπόν, στις 8 και 9 Ιουλίου, με θέμα: “Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ: μία αφρικανική περιπέτεια”.
Στις 11 Ιουλίου, ο κ. Στασινάκης θα δώσει δεύτερη διάλεξη στο Γκαμπόν Λιμπρεβίλ, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αφρική». Ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό ότι ο Καζαντζάκης αγαπούσε την Αφρική για τον δυναμισμό που έκρυβε και που φαινόταν κυρίως στα έργα τέχνης. Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι είχε αραβοαφρικανική καταγωγή. Ο ήρωας στο μυθιστόρημά του «Τόντα-Ράμπα – Η Μόσχα έβγαλε κραυγή», στο οποίο διηγείται το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση, είναι ένας μαύρος Αφρικανός. Τέλος, στο επικό του ποίημα “Οδύσσεια”, τοποθετεί την ιδανική πολιτεία του ήρωά του Οδυσσέα, στην Αφρική.