Ένα τραύμα στο κεφάλι και όχι μια πληγή από βέλος έφερε το τέλος του Ότζι, του Ανθρώπου των Πάγων, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε στην ανάλυση πρωτεϊνών.
H 5.300 ετών φυσική μούμια που βρέθηκε πριν από 20 χρόνια στις Άλπεις υπέστη μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων που περιείχαν έρευνα πρωτεϊνών. Οι εξετάσεις αυτές συνδέονται με μια έρευνα του 2007 όπου αξονική τομογραφία έδειξε δύο σκούρες κηλίδες συνδεόμενες με απώλεια αίματος στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του Ότζι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εγκεφαλικό αυτό τραύμα έδρασε συμπληρωματικά στο θάνατο του Ότζι ως προς το γνωστό χτύπημα βέλους που μέχρι τότε θεωρούνταν μοιραίο. Η έρευνα λοιπόν συνέστησε ότι απώλεια αίματος από το βέλος θα είχε προκαλέσει στον Ότζι απώλεια αισθήσεων, ενώ ο θάνατος θα επέρχετο αργότερα από βίαιο χτύπημα στο κεφάλι.
Το 2010, μια ερευνητική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μπολζάνο, τα Πανεπιστήμια του Σάαρλαντ και του Κιέλου και άλλους φορείς αποφάσισε να ερευνήσει το σύνολο των πρωτεϊνών σε δύο δείγματα ιστών από τον εγκέφαλο της διάσημης μούμιας του παγετώνα. Τρία χρόνια μετά, ήταν ικανοί να ταυτίσουν συνολικά 502 πρωτεΐνες.
«Η χρήση νέων μεθόδων ανάλυσης πρωτεϊνών μας βοήθησε να πρωτοπορήσουμε στον τύπο αυτόν της πρωτεϊνικής έρευνας σε μαλακό ιστό μουμιοποιημένου ανθρώπου, παίρνοντας από ένα μικροσκοπικό δείγμα μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών οι οποίες, στο μέλλον, μπορούν να απαντήσουν πολλές ερωτήσεις».
«Βρήκαμε δέκα πρωτεΐνες σχετικές με το αίμα και την πήξη του. Μια ανάλυση εμπλουτισμού αποκάλυψε μια σημαντική συσσώρευση των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αντίδραση στο στρες και την επούλωση τραυμάτων», πρόσθεσαν.
Αν και το σώμα του Ότζι δεν είχε σχεδόν καθόλου αίμα, τα εκπληκτικά καλοδιατηρημένα κύτταρα αίματος παρέχουν συμπληρωματικές ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός του είχε υποστεί μώλωπες πριν το θάνατό του. Το εαν αυτό ήταν επακόλουθο χτυπήματος στο μέτωπο ή πτώσης μετά τον τραυματισμό του από το βέλος παραμένει ανεξιχνίαστο.