Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα θα παραμένουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ εκείνοι που έχουν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μικρότερη επισκεψιμότητα, θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Η απόφαση που καθορίζει τα διευρυμένα ωράρια λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα υπογραφεί έως το τέλος της εβδομάδας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τζαβάρας, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει διευθετηθεί η περίπτωση ομαδικών επισκέψεων από τουρίστες κρουαζιερόπλοιων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μετά τη λήξη του νόμιμου ωραρίου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με το θέμα, καταγγέλλει το Υπουργείο τονίζοντας: «Η πολιτική ηγεσία, αντί να φροντίσει για τις αναγκαίες και έγκαιρες προσλήψεις φυλακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ και να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάταξη των 191 συναδέλφων που έχουν ΦΕΚ διορισμού από τον Δεκέμβριο του 2010, επέλεξε να κάνει θεαματικές ανακοινώσεις για δήθεν “λειτουργία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.”, θεωρώντας ότι θα λύσει το πρόβλημα μέσω των… Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων!»
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΣΕΑ: «Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και φυλακτικού, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία. Το προσωπικό αυτό, παρότι εργάζεται για τις ανάγκες της Γ.Γ. Πολιτισμού, προσλαμβάνεται μέσω άλλων φορέων (ΜΚΟ), με άλλη εργασιακή σχέση, με μισθό 500 ευρώ και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού που δουλεύει στη Γ.Γ. Πολιτισμού, οι προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες –αυτονόητα– εντάσσεται και η λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο.
»Πού είμαστε σήμερα; Ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις ή οι προσλήψεις του φυλακτικού προσωπικού μέσω των ΜΚΟ, είτε γιατί οι ΜΚΟ “εγκατέλειψαν” το έργο που ανέλαβαν, είτε γιατί δεν δημοσίευσαν εγκαίρως την προκήρυξη, είτε γιατί οι προσλαμβανόμενοι παραιτούνται καθώς οι όροι της σύμβασης είναι επαχθείς. Το θερινό ωράριο, λοιπόν είναι αδύνατο να λειτουργήσει γιατί, σε κάθε περίπτωση, μια δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να βασίζει τη λειτουργία της στην “καλή προαίρεση” οποιασδήποτε ΜΚΟ!
»Η πολιτική ηγεσία, αντί να παραδεχτεί το λάθος της, απαιτεί από Προϊστάμενους υπηρεσιακών μονάδων να εφαρμόσουν ωράριο λειτουργίας από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., βάζοντας υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων να δουλεύουν ως φύλακες. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, διότι:
»Η πολιτική ηγεσία ζητά από τους Διευθυντές να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη να εφαρμόσουν το άρθρο 30 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την ετεροαπασχόληση του προσωπικού έως 2 μήνες για λόγους επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης, υποδεικνύοντας τους να ερμηνεύσουν ως “επιτακτική ανάγκη” την πάγια ανάγκη, που είναι η λειτουργία με το θερινό ωράριο, και να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες που τυχόν θα συνεπάγεται η πράξη αυτή.
»Οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους επιτελούν διαφορετικά καθήκοντα και συγκεκριμένες εργασίες. Αν οι εργατοτεχνίτες μετατραπούν σε φύλακες για όλο το καλοκαίρι, πώς θα προχωρήσουν οι ανασκαφές στα οικόπεδα των ιδιωτών; Αν οι συντηρητές των Μουσείων ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα ετοιμαστούν οι περιοδικές εκθέσεις και οι λοιπές εργασίες των Μουσείων; Αν οι διοικητικοί ασχολούνται με τη φύλαξη, πώς θα προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ; Η πολιτική ηγεσία δεν είναι αυτή που ζητά την τήρηση της στοχοθεσίας από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία; Πώς λοιπόν να τηρηθεί η στοχοθεσία, όταν το προσωπικό θα ετεροαπασχολείται;
»Η πολιτική ηγεσία συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί ότι η φύλαξη των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σχετίζεται με την ασφάλεια τους και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όταν ανατίθεται σε μη ειδικευμένο προσωπικό.
»Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα μεγάλο ευρωπαϊκό μουσείο (Βρετανικό, Λούβρο κ.λπ.) δεν έχει τόσο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Το ωράριο λειτουργίας 8 π.μ. – 8 μ.μ., όταν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, είναι ένας πραγματικός παραλογισμός. Αντιθέτως, υπάρχουν άλλες λύσεις διευθέτησης του ωραρίου, ώστε και στο υπάρχον προσωπικό να ανταποκρίνεται αλλά και την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, που δεν είναι η ίδια σε κάθε περιοχή, να εξυπηρετεί.
»Τις ιδιαίτερες ανάγκες τις γνωρίζουν τόσο οι Προϊστάμενοι όσο και το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων. Αν η πολιτική ηγεσία, αντί να στέλνει ανεφάρμοστες εντολές, είχε φροντίσει να μιλήσει με τους καθ’ ύλη αρμόδιους (που δεν είναι οι τουριστικοί πράκτορες, προφανώς!), θα είχαν βρεθεί λύσεις. Όπως έχουν ήδη βρεθεί λύσεις, για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα σωρό δραστηριότητες εκτός ωραρίου λειτουργίας ή τα Σαββατοκύριακα, με τη συνεισφορά όλων των εργαζόμενων, χωρίς καν υπερωριακή αμοιβή».