Τη διαδρομή του ποταμού Ηριδανού θα διερευνήσει ο τ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, δρ Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Ε. Χιώτης σε ομιλία του με θέμα «Ήταν ο Ηριδανός εκεί που πιστεύουμε;». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος) τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 και ώρα 18:30.
Σύμφωνα με τον κο Χιώτη: «Υπάρχει σήμερα απόλυτη σχεδόν συμφωνία στην αρχαιολογική κοινότητα ότι ο Ηριδανός ήταν το ποτάμι που πηγάζει από τον Λυκαβηττό, διέρχεται από την πλατεία Συντάγματος και το Μοναστηράκι και καταλήγει στον Κεραμεικό. Η συνέχειά του παραπέρα χάνεται. Η άποψη αυτή οφείλεται σε δημοσίευση του Dörpfeld το 1888, ο οποίος ανέτρεψε τις μέχρι τότε αποδεκτές αντιλήψεις.
»Οι πρώτοι περιηγητές και κατόπιν η ομάδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου είχαν αποκρυσταλλώσει την άποψη ότι ο Ηριδανός της αρχαιότητας ταυτιζόταν με τον κύριο παραπόταμο του Ιλισού, το σημερινό ρέμα της Καισαριανής, που συμβάλλει στον Ιλισό στη νότια πλευρά της Εθνικής Πινακοθήκης. Ας σημειωθεί ότι την άποψη αυτή για τον Ηριδανό αποδέχονται και σήμερα υδρολόγοι μηχανικοί.
»Για να υποστηρίξει την πρότασή του ο Dörpfeld έκανε ορισμένες παραδοχές που συνοψίζονται ως εξής:
– Ο Ηριδανός ήταν ποτάμι με συνεχή ροή χειμώνα-καλοκαίρι και τροφοδοτούνταν από πηγές στις πλαγιές του Λυκαβηττού.
– Τα νερά του υδραγωγείου της Αγίας Τριάδας στον Κεραμεικό ήταν νερά υπόγειας διαδρομής του Ηριδανού.
– Μετά τον Κεραμεικό ο Ηριδανός στρεφόταν προς τα ΝΔ και χυνόταν στον Ιλισό.
– Η πανάρχαια Ακρόπολη της Αθήνας, η οποία αναφέρεται στον διάλογο Κριτίας του Πλάτωνα, είχε ως βόρειο όριο τον Ηριδανό».
Η διερεύνηση της ορθότητας των παραδοχών αυτών, οι οποίες έχουν κατά βάση υδρογεωλογικό χαρακτήρα, θα είναι το κύριο αντικείμενο της ομιλίας. Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας του κου Χιώτη είναι ότι οι πλησιέστερες πηγές προς τις Πύλες Διοχάρους τις οποίες αναφέρει ο Στράβων πλησίον του Λυκείου, θα πρέπει να αναζητηθούν κατά μήκος του Ιλισού.
Την ομιλία διοργανώνουν η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17.30 της ίδιας ημέρας.