Συνάντηση με θέμα «Βόλος, η πόλη και οι άνθρωποι: διεπιστημονικές προσεγγίσεις» διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οργανωτική Ομάδα: Δήμητρα Μπελιά, Παντελής Προμπονάς, Κατερίνα Τζιόβα.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Κυρτάτας (διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΙΑΚΑ).
1η Συνεδρία: Ο Βόλος στο γύρισμα του 20ού αιώνα (09.30-11.30). Συντονίζει-συζητά: Πολυμέρης Βόγλης.
— Κώστας Μπομπός, «Ο Άτλαντας του ίχνους της ληστείας στη Θεσσαλία του μεσοπολέμου».
— Αγγελική Νικολάου και Άλκηστις Σανιδά, «“Αφίχθη εκ Κωνσταντινουπόλεως καλλιτέχνις κορσεδοποιός…”. Μικρές αγγελίες, διαφημίσεις, ευτράπελα και “θεραπείαι διά πάσαν νόσον” από τον Τύπο του Βόλου την εποχή του Μεσοπολέμου: ιχνηλατώντας τον τόπο και τους ανθρώπους».
— Ντίνα Μουστάνη, «Μελετώντας τον θάνατο μέσα από το αρχείο των ληξιαρχικών πράξεων: Θάνατοι βρεφών και παιδιών στο Βόλο, 1889-1912».
— Κωστής Δρυγιανάκης, «Μαγνησία: Μουσικές Προσφύγων».
— Θεοδωροπούλου Ιωάννα, «Η συμβολή της συλλογικής δράσης στην ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητας στην περίοδο 1880-1922, ειδική αναφορά στην πόλη του Βόλου».
2η Συνεδρία: Προσεγγίσεις στη βιομηχανική και εργατική ιστορία της πόλης (12.00-14.00). Συντονίζει – συζητά: Χριστίνα Αγριαντώνη.
— Αντώνης Αντωνίου, «Όψεις της λειτουργίας και της ζωής της Νυχτερινής Σχολής του Εργατικού Κέντρου του Βόλου μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Εργάτης».
— Κώστας Γαλανόπουλος, «“Ο αιθέρας των εργατών”. Ριζοσπαστισμός και εργατική συνείδηση στην εργατική τάξη του Βόλου».
— Λουκία Άννα Βέλτσου, «Η διάδοση του ηλεκτρισμού στο Βόλο, 1937-1939».
— Θανάσης Μπέτας, «“Μετά τον πόλεμο, το 1948, έπιασα δουλειά στο Ματσάγγο…” Αναζητώντας εργασία στο μεταπολεμικό Βόλο. Σκέψεις με αφορμή ένα αρχείο».
3η Συνεδρία: «Αόρατες» υποκειμενικότητες στον Βόλο σήμερα (15.30-16.30). Συντονίζει – συζητά: Ρίκη Βαν Μπούσχοντεν.
— Μπαντέλας Βαγγέλης, «Το “Γκαβέ”, μουσικό δρώμενο ή επαιτεία;».
— Μαρία Καλαμίδα, «Πολιτισμικές πρακτικές εξουσίας και αντίστασης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου».
4η Συνεδρία: Ιστορικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της ιστορίας των Εβραίων του Βόλου (16.30-17.30). Συντονίζει – συζητά: Ρίκα Μπενβενίστε.
— Νένα Ζήση, «Το ερωτικό στοιχείο, βασικό κίνητρο των μικτών γάμων μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών στο Βόλο».
— Έρση Μαλαγιώργη, «Κρυμμένοι σε χωριά της Θεσσαλίας και στην Αθήνα. Αναμνήσεις Εβραίων του Βόλου από την περίοδο της Κατοχής».
5η Συνεδρία: Δημόσιος Χώρος, Δημόσια Ιστορία και Μνήμες της πόλης (18.00-19.30). Συντονίζει – συζητά: Πηνελόπη Παπαηλία.
— Αντωνία Χουβαρδά και Παναγής Κουτσοκώστας, «Δημόσια γλυπτική – αστικό τοπίο στην ψηφιακή εποχή: Ψηφιοποίηση και ανάπτυξη ιστοσελίδας για την ανάδειξη της πλατείας Αναύρου».
— Παντελής Προμπονάς, «Βαφτίζοντας τους δρόμους της πόλης: η ιστορική παραγωγή του δημόσιου χώρου».
— Εύα Γάλλου, «Μαρία Καραγιώργη-Γυφτοδήμου 1918-2012: “Κράτησα αλώβητο τον εαυτό μου, ακέραιο και με την ηθική υπόσταση που τέλος πάντων η υπερήφανη πηλιορείτικη καταγωγή μου με προίκισε”».
Στις 19.30-20.30 θα δοθεί διάλεξη του Ιωάννη Βαραλή, επίκουρου καθηγητή του ΙΑΚΑ, με θέμα «Από τη βυζαντινή Δημητριάδα στον νεότερο Βόλο».