Το θέμα της μεταφοράς ή όχι των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στο σταθμό Βενιζέλου, στη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις, ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν την παραμονή των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν.
Το Τοπικό Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Ως Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε στην απόφαση για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το σταθμό της Βενιζέλου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και ζητήσαμε την επανεξέτασή της και την εξάντληση όλων των περιθωρίων για την εξεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν και την ενσωμάτωσή τους στο σταθμό του μετρό.
»Παρά την αρκετά μεγάλη συζήτηση όλο αυτό το διάστημα δεν έχει καταστεί δυνατό να αποσαφηνιστούν οι απορίες μας σχετικά με το ζήτημα. Η Αττικό Μετρό δεν έχει μέχρι τώρα εκθέσει με συγκεκριμένο τρόπο τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι είναι αδύνατη η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό και ευνοεί την καλλιέργεια φημολογίας σχετικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου. Όλες οι σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις γίνονται με την επίκληση στοιχείων στα οποία κανένας άλλος δεν έχει πρόσβαση και τα οποία παρουσιάζονται ως αδιαμφισβήτητα.
»Μία από τις πιο συχνές αιτιάσεις, που δεχόμαστε όσοι ασχολούμαστε με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το παρελθόν και λιγότερο για το μέλλον της κοινωνίας και γι’ αυτό αποτελούμε παράγοντες ανασχετικούς της “προόδου”. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν δηλώνουμε απερίφραστα ότι το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε στο σταθμό της Βενιζέλου ένα αρχαιολογικό σύνολο εμβληματικό για την πόλη, η ενσωμάτωση του οποίου στο σταθμό του μετρό θα αναμορφώσει τη μελλοντική εικόνα της πόλης και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για την τουριστική προβολή και την οικονομική της ανάπτυξη».
Οι αρχαιολόγοι ζητούν να ανοίξει η ανασκαφή στο κοινό, ώστε όλοι οι θεσμικοί φορείς και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν σαφή αντίληψη για το εύρημα και για τη σημασία της κατά χώρα διατήρησής του. Τέλος ζητούν από τον Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις να αφιερώσουν μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχαιότητες του σταθμού της Βενιζέλου για να παρουσιαστούν, όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένα οι προτάσεις για το μέλλον τους, και από την Αττικό Μετρό να θέσει στη διάθεση του Συλλόγου και όλων των ενδιαφερόμενων τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία του σταθμού, ώστε να είναι δυνατή η εκπόνηση και άλλων μελετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Δεν έχω καμία διάθεση να αφήσω στα εγγόνια μου τον χαρακτηρισμό ότι επί δημαρχίας Μπουτάρη διώχτηκαν τα αρχαία από την πόλη. Διότι ένα άγαλμα μπορεί να μεταφερθεί. Τι γίνεται όμως με αυτά τα αρχαία που απεικονίζουν μια πόλη κάτω από την πόλη;» Δήλωσε επίσης την πρόθεσή του να ζητήσει από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό και τους αρχαιολόγους να γίνει μία ξενάγηση στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ούτως ώστε τα μέλη να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν. «Γνωρίζω την απόφαση του ΚΑΣ για μεταφορά των ευρημάτων στη Σταυρούπολη. Το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό και θέλει προσοχή. Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις που να επιτρέπουν τη συνύπαρξη του Μετρό με τα αρχαία», κατέληξε ο δήμαρχος.
Τις απόψεις τους για το θέμα θα διατυπώσουν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας.