Έκθεση με τίτλο «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα», φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεση, η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζει τα παραμύθια ως λογοτεχνία των λαών και εστιάζει στις μεταμορφώσεις που υπέστησαν σε διαφορετικά γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά πλαίσια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ που συνιστούν σημαντικό σταθμό στην παγκόσμια, εξελισσόμενη, αφηγηματική παράδοση.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι προσωπικές συλλογές του Μάνου Χαριτάτου και της Αναστασίας Χριστοπούλου και προσωπικές συλλογές πολλών ιδιωτικών φορέων συνεισφέρουν υλικό τους για να στηθεί ένα απαράμιλλο «παραμυθένιο» σκηνικό.
Στην έκθεση παρουσιάζονται εκδόσεις παραμυθιών από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, αλλά και πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Perrault, των αδελφών Αndersen, των αδελφών Γκριμ και του αγαπημένου παραμυθιού «Χίλιες και μία νύχτες», δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους λαϊκούς παραμυθάδες και παραμύθια από διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και τις μεταμορφώσεις τους από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή.
Επίσης παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των αδελφών Γκριμ, γκραβούρες από τις εκδόσεις τους, πρωτότυπες μακέτες και διοράματα από τα παραμύθια τους, αλλά και φωτογραφίες γραμματοσήμων, νομισμάτων και ενθυμημάτων σχετικών με αυτούς, καθώς και ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες μαθητών με θέμα το παραμύθι και μαζί ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό και πολυμεσικές εφαρμογές.
Τέλος, φιλοξενούνται έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι εμπνέονται από γνωστά παραμύθια και δημιουργούν. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ρένα Αβαγιαννού, Θεοδόσης Αδαμόπουλος, Μιχάλης Αμάραντος, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Αντώνης Αντζουλίδης, Δημήτρης Βάσσης, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Μαρία Γεννιτσαρίου, Ρένα Κανά, Σοφία Καλογεροπούλου, Κόκκαλης, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαν-νοπούλου, Θέμης Κοντογούρης, Σπύρος Λύτρας, Μιχάλης Μαδένης, Πέτρος Μαντζάκος, Χρήστος Παλλαντζάς, Αχιλλέας Παπακώστας, Ελιάννα Προκοπίου, Β.Τάγκαλος, Παναγιώτης Τούντας και Εύη Τσακνιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνέχεια της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας, θα πάρει τη σκυτάλη φιλοξενώντας την έκθεση στον χώρο του Αναγνωστηρίου της, που αποτελεί τον φυσικό κι αναντικατάστατο χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2013 ((Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Είσοδος Ελεύθερη. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).