Σε ένα ταξίδι στον χρόνο μας καλεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με τη νέα περιοδική του έκθεση, βοηθώντας μας να θυμηθούμε τους ανθρώπους που ήταν οι πρωτοπόροι της αρχαιολογικής έρευνας στη Μακεδονία.
Εκατό χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 1912, η Θεσσαλονίκη γύριζε μια ακόμα σελίδα στη μακραίωνη ιστορία της· o ελληνικός στρατός έμπαινε θριαμβευτικά στην πόλη και το γεγονός αυτό σηματοδοτούσε την ενσωμάτωσή της, όπως και όλης της Μακεδονίας, στον εθνικό κορμό. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν ρόδινα· πόλεμοι, προσφυγιά, εκτοπίσεις, καταστροφές, κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές, πολιτική αστάθεια. Το 1922 βρίσκει τη Θεσσαλονίκη να αγκαλιάζει τον προσφυγικό ελληνισμό και μαζί του να πορεύεται στο μέλλον.
Εκατό χρόνια μετά, καλούμαστε να εκτιμήσουμε, να κρίνουμε, να τιμήσουμε και να αποτιμήσουμε όσα έγιναν και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη, τη μητρόπολη της Μακεδονίας. Δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία να αναστοχαστούμε το παρελθόν μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις του παρόντος.
Στην έκθεση «Αρχαιολογία στα μετόπισθεν. Στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων, 1912-1922», παρουσιάζονται τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το έργο των πρώτων αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, επιστολικά δελτάρια και προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που έζησαν στην πόλη ως στρατευμένοι στο ανατολικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι εκθεσιακές ενότητες, εκτός από τα αρχαιολογικά αντικείμενα της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν αυθεντικά έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο ΑΜΘ-ΙΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Αρχείο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, το Αρχείο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, φωτογραφίες και επιστολικά δελτάρια από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το αρχείο Χάρη Γιακουμή Editions Kallimages, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το αρχείο Δημήτρη Μαυρίδη, τη συλλογή Alexandre Farnoux, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, το Imperial War Museum του Λονδίνου και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, πίνακες ζωγραφικής από την Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αντικείμενα από τη Συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου, επιλεγμένα αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Το Πανόραμα του Αιώνα» (σκηνοθεσία Φώτος Λαμπρινός – Λέων Λοίσιος, παραγωγή ΕΡΤ).
Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2013. Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ώρα 14.30.
Ωράριο λειτουργίας ΑΜΘ: Δευτέρα-Κυριακή: 8:00-15:00.