Από την πρώτη παρουσίαση της Μύρτιδος τον Απρίλιο του 2010 στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, και με ενδιάμεσους σταθμούς το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης της Ποντγκόριτσας στο Μαυροβούνιο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, το Δίκτυο θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, η Μύρτις συνεχίζει το ταξίδι στα μουσεία της περιφέρειας. Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Η περιοδική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» αφορά την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.
Η συγκεκριμένη έκθεση συνδυάζεται μοναδικά με το αρχαιολογικό υλικό το οποίο εκτίθεται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και προέρχεται από ένα ταφικό σύνολο του 4ου αι. π.Χ. από το Μιχαλίτσι της Πρέβεζας. Πρόκειται για τα γλυπτά τριών μικρών κοριτσιών που κοσμούσαν έναν ταφικό περίβολο και τα παιχνίδια που συνόδευαν τις ταφές τους. Γλυπτά και κτερίσματα εκτίθενται στην Αίθουσα Ταφικών Εθίμων του Α.Μ.Ι., δίπλα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, όπου οργανώνεται η περιοδική έκθεση.
Οι λόγοι για τους οποίους το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων συμμετέχει στο ταξίδι της Μύρτιδος είναι πολλοί. Πρώτον, εξαιτίας του διεπιστημονικού χαρακτήρα της έκθεσης, αφού Αρχαιολογία, Ιστορία, Παλαιοανθρωπολογία, Ιατρική, Οδοντιατρική, Βιολογία και Παλαιοπαθολογία βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και καταθέτουν από κοινού ένα αδιαμφισβήτητο διεπιστημονικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, γιατί στη Μύρτιδα, αναγνωρίζουμε το πρόσωπο των παιδιών που χάνονται άδικα από αρρώστιες και από πολέμους. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Μύρτις ανακηρύχθηκε «Φίλος των στόχων της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ.
Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική προσφορά του ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ύστερα από γόνιμη συνεργασία με το Μουσείο.
Διάρκεια έκθεσης: 11 Νοεμβρίου 2012 – 31 Ιανουαρίου 2013. Εγκαίνια: Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19.00.
Στις 2/12/2012 και 06/01/2013 η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.