Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα ήρθε στο φως πριν από τριάντα περίπου χρόνια στη Δάφνη Αττικής. Συγκεκριμένα την άνοιξη του 1981, σε σωστική ανασκαφή στην οδό Όλγας 33, βρέθηκαν από τον αρχαιολόγο Άγγελο Λιάγκουρα δύο γειτονικοί, αρχαίοι, ασύλητοι τάφοι. Ο πρώτος περιείχε σκελετό και τέσσερις λευκές, ταφικές ληκύθους. Ο δεύτερος τάφος ήταν πλούσια κτερισμένος. Αριστερά και δεξιά του νεαρού νεκρού είχαν τoπoθετηθεί προσφιλή του αντικείμενα: κασετίνα με μελανοδοχείο και γραφίδα, ρόλος παπύρου και κηρωμένα πλακίδια, άρπα, λύρα και αυλός, ασrράγαλoι και χάλκινο πριόνι. Το σύνολο των ευρημάτων εκτίθεται σε ειδική προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά.
Ο «Τάφος του ποιητή», όπως έγινε γνωστός, χρονολογείται στην Κλασική Εποχή (περ. 430 π.Χ.) και η καλή κατάσταση των κτερισμάτων επέτρεψε στους αρχαιολόγους να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για τη μουσική και τα μουσικά όργανα στην αρχαιότητα. Η άρπα, μάλιστα, γνωστή μόνον από τη σύγχρονή της εικονoγραφία, αποτελεί το μοναδικό εύρημα του είδους αυτού του οργάνου.
Η οργανολογική μελέτη και ανακατασκευή των μουσικών ευρημάτων (χέλυς-αυλός- άρπα) από τον «Τάφο του Ποιητή» θα χρηματοδοτηθεί για το έτος 2013 από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η ομάδα μελέτης αποτελείται από τον Στέλιο Ψαρουδάκη και τον Χρήστο Τερζή.
Στο πλαίσιο του Megaron Plus παρουσιάζεται στο κοινό το μοναδικό εύρημα και τα πορίσματα των μελετητών προκειμένου να αναδειχθεί η αξία του στην ιστορία της μουσικής του τόπου μας.
Θα μιλήσουν οι: Ευτυχία Λυγκούρη-Τόλια (Αρχαιολόγος, Πρώην προϊσταμένη ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ), Egert Pöhlmann (Ομότιμος Καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Erlangen – Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Martin West (Ομότιμος Ερευνητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – Εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών), Στέλιος Ψαρουδάκης (Επίκουρος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Τομέας Ιστορικής & Συστηματικής Μουσικολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Χρήστος Τερζής (Διδάκτωρ της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Οι ομιλίες θα γίνουν στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012, 19:00. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας (η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30)