Μια ιστορική στιγμή ήταν χθες για τους πρώτους Λαρισαίους που πέρασαν το κατώφλι του Διαχρονικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, το οποίο επί δεκαετίες αποτελούσε το έργο μυστήριο της πόλης, με πόρτες επτασφράγιστα κλειστές.
Το κάλεσμα στην κοινωνία της Λάρισας, να γνωρίσουν το μεγάλο αυτό έργο αλλά και τη δουλειά που κάνουν οι αρχαιολόγοι να συντηρήσουν τον πλούτο του θησαυρού που προβλέπεται να εκτεθεί σε αυτό —καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2014— πραγματοποιήθηκε από την ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, με αφορμή τόσο τον χθεσινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των αρχαιολόγων, όσο και την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο, που απευθύνεται στον μαθητικό πληθυσμό.
Δεκάδες ήταν οι Λαρισαίοι που ανταποκρίθηκαν, άτομα κάθε ηλικίας, εκ των οποίων οι περισσότεροι εντυπωσιασμένοι από όσα αντίκρισαν, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συγκροτηθεί ένας Σύλλογος Φίλων του Μουσείου, που θα στηρίξει τη λειτουργία του γενικότερα.
Οι υπογραφές με τα πρώτα μέλη, ανήλθαν στις 115 και την ίδια μέρα κιόλας πραγματοποίησαν συνάντηση στο αμφιθέατρο του κτιρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν τα απαραίτητα διαδικαστικά για τη συγκρότηση του Συλλόγου και τη νομική μορφή του.
Χθες οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τον εκθεσιακό χώρο και να ενημερωθούν για τα σχέδια διάταξης, τοποθέτησης των αρχαιοτήτων μέσα σε αυτόν, σύμφωνα με τη Μουσειολογική μελέτη (περικλείει όλες τις εποχές της ιστορίας, από την παλαιολιθική μέχρι και τον 19ο αιώνα), γνώρισαν τον χώρο των εργαστηρίων του μουσείου (κεραμικής, μετάλλων, ψηφιδωτού, ξυλογλύπτων, βυζαντινών εικόνων, μαρμάρων κ.ά.), ενημερώθηκαν για τη συντήρησή τους, και περιηγήθηκαν και σε άλλους χώρους του κτιρίου.
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, την προϊσταμένη της 7η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια και την αρχαιολόγο κ. Άννα Γιαλούρη.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, στη μόνιμη έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας θα εκτεθούν 1.550 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα, στην έκταση όλου του νομού Λάρισας, από σωστικές ανασκαφές στη Λάρισα, από παραδόσεις αρχαιοτήτων ιδιωτικών συλλογών και από επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων.
Όπως αναφέρθηκε επιστράφηκαν στη Λάρισα ευρήματα της Θεσσαλίας, που φυλάσσονταν τόσο στον Βόλο, όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να εκτεθούν στο νέο Μουσείο.
Να σημειωθεί ότι το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας βρίσκεται στον λόφο του Μεζούρλου, στις νότιες παρυφές της πόλης μας, σε έκταση 54 στρεμμάτων. Η θεμελίωσή του πραγματοποιήθηκε το 1996 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006, ενώ το 2008 έγινε η διοικητική παραλαβή του από τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων της Λάρισας.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών κτιρίων, με ενδιάμεσους ανοιχτούς χώρους, συνολικού εμβαδού 11.750 τ.μ.