Οι αρχαιολόγοι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, συχνά αντιμετωπίζουν την ανάγκη χρήσης οπτικοακουστικών πολυμέσων. Είτε πρόκειται για την καταγραφή μιας ανασκαφής ή μιας αυτοψίας παράλληλα με το ημερολόγιο, είτε πρόκειται για την επιμέλεια μιας παρουσίασης πολυμέσων, είτε ακόμα και για τη συμμετοχή σε ένα ολοκληρωμένο αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, απαιτείται μία βασική γνώση λήψης και επεξεργασίας εικόνας και μια βασική αντίληψη της αισθητικής και της γραμματικής της οπτικής αφήγησης και των μέσων.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων την περασμένη χρονιά εγκαινίασε ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου με απροσδόκητα μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή κόσμου, στη συντριπτική πλειοψηφία τους από τον χώρο των αρχαιολόγων και των συντηρητών.
Φέτος, παράλληλα με τη συνέχεια του περυσινού εργαστηρίου, θα διεξαχθεί και νέο εργαστήριο απευθυνόμενο σε καινούργιο κοινό που δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στο περυσινό εργαστήριο.
Το σεμινάριο θα απευθύνεται και πάλι σε αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων, μουσειολόγους και συναφείς ειδικότητες, αλλά και όποιον άλλο επιθυμεί να ασχοληθεί με το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή εξοικείωση με τα οπτικοακουστικά και τα ηλεκτρονικά μέσα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30 άτομα ενώ δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός συμμετοχής.
Το σεμινάριο, διάρκειας 100 ωρών σε εβδομαδιαίες 3ωρες συναντήσεις, από τον Οκτώβρη έως τον Μάη, θα καλύπτει βασικά θέματα τεχνικής και θεωρητικής εισαγωγής στην κινηματογραφική γλώσσα και το ντοκυμαντέρ. Πιο αναλυτικά οι τομείς που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν :
– Εισαγωγή στην κινηματογραφική γλώσσα και αισθητική.
– Εισαγωγή στη λήψη βίντεο.
– Εισαγωγή στο μοντάζ και την οπτική αφήγηση.
– Σύντομη ιστορία του ντοκιμαντέρ και ταινίες-σταθμοί (με προβολές, ανάλυση και συζήτηση).
– Θεωρία του ντοκιμαντέρ.
– Εισαγωγή στο σενάριο του ντοκιμαντέρ και επιλογή θέματος.
– Ιδιαιτερότητες του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ (προβολή και ανάλυση γνωστών ελληνικών ντοκιμαντέρ).
– Τεχνικές συνεντεύξεων και πρακτική εξάσκηση.
– Ατομικές και ομαδικές ασκήσεις με στατικές φωτογραφίες, βίντεο και υπολογιστή.
Τα μαθήματα για τους αρχάριους θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 17.00-20.00. Πρώτο μάθημα 10 Οκτώβρη 2012.
Για όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων στον ΣΕΑ ή έχουν ήδη εξοικείωση με τον κινηματογράφο τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 17.00-20.00. Πρώτο μάθημα 11 Οκτώβρη 2012.
Τα μαθήματα θα διεξάγονται στο κτήριο του Σ.Ε.Α. στο Θησείο (Ερμού 134-136, στάση ΗΣΑΠ-ΘΗΣΕΙΟ).
Ο τεχνικός εξοπλισμός του εργαστηρίου θα είναι ο διαθέσιμος από τους συμμετέχοντες (μικρές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ερασιτεχνικές βιντεοκάμερες, μικρά laptop ή notebook). Το απαραίτητο λογισμικό —αν δεν υπάρχει— παρέχεται από τους εκπαιδευτές. Οι εκπαιδευτές παρέχουν επίσης τον προτζέκτορα για τις απαραίτητες προβολές ταινιών και ασκήσεων. Επίσης οι εκπαιδευτές θα παράσχουν τον επαγγελματικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί για το γύρισμα και την ολοκλήρωση της τελικής άσκησης μικρού μήκους.
Εκπαιδευτές: Γιώργος Διδυμιώτης (σκηνοθέτης-μοντέρ) και Γιώργος Πιτσάκης (σκηνοθέτης).
Για να κρατήσετε θέσεις ή να δηλώσετε διαθεσιμότητα επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων archaeol@otenet.gr, 2103252214, 13.00-18.00, Δευτέρα-Παρασκευή.