Μια μεγάλη έκθεση που έστειλε η Ελλάδα στο Λούβρο για τον Μέγα Αλέξανδρο φέρνει τώρα μια γενναία ανταπόδοση. Έργα από το διάσημο γαλλικό μουσείο θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της, πλαισιώνοντας πέντε εκθέσεις.
«Το Λούβρο, που υποδέχτηκε τη μεγάλη έκθεση για τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, ανταποδίδει στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την τόσο σημαντική επέτειο για την πόλη, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας. Η παρουσία, μάλιστα, του διευθυντή του Λούβρου Henri Loyrette στα εγκαίνια των εκθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2012, δείχνει τη σημασία που δίνει η γαλλική πλευρά στο γεγονός», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Συζητήθηκαν δύο από τις εκθέσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αρχαιότητες.
Η πρώτη έχει τίτλο «Η Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η Λειψανοθήκη του 12ου με 13ο αι. προέρχεται από τη συλλογή του Λούβρου και αποτελεί σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας, το οποίο «τον 14ο αιώνα δέχτηκε περικόσμηση δυτικού τύπου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό και σπάνιο δείγμα της ώσμωσης των δύο παραδόσεων» όπως είπε η κ. Μενδώνη. Τα υπόλοιπα 17 έργα ανήκουν σε συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Η δεύτερη έκθεση με έργα από το Λούβρο θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός». Θα έχει την ίδια διάρκεια με την προηγούμενη, δηλαδή ως τις 17 Ιανουαρίου 2013, ωστόσο η έκθεση με τα ελληνικά μόνο έργα θα συνεχιστεί ως τις 15 Μαΐου 2013.
Τα κεντρικά εκθέματα από το Λούβρο θα είναι δύο προτομές, μία του Βολταίρου και μία του Ζαν-Ζακ Ρουσό, έργα του Ζαν-Αντουάν Χουντόν, καθώς και ένα μετάλλιο που απεικονίζει τον Λουδοβίκο ΙΕ’ του Jacques-Nicolas Roettiers de la Tour.
Οι άλλες εκθέσεις είναι:
«Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η πρόσληψη των αρχαιοελληνικών μύθων από τους δυτικούς μέσα από 81 έργα μεγάλων δημιουργών.
«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δύο φωτογράφοι, ο Ιταλός Mimmo Jodice και ο Γάλλος Jean Christophe Ballot παρουσιάζουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την 10ετή ανακαίνιση του Λούβρου.
Nan Goldin «Scopophilia» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων από τη συλλογή του Λούβρου, που τράβηξε η καλλιτέχνις Ναν Γκόλντιν, «συνομιλούν» με έργα της από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70.