Προσπάθειες για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, η οποία είναι χαμηλότερη των προσδοκιών, καταβάλλει η ΛΓ’ ΕΠΚΑ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας κατασκευάστηκε στη θέση “Τρίγωνο”, κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας και άνοιξε για το κοινό το φθινόπωρο του 2009. Στόχος της υπηρεσίας είναι το μουσείο να μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, με καθοριστικό ρόλο στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης της Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο παρά το χαμηλό εισιτήριο που καθιερώθηκε από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 (ολόκληρο 3€, μισό 2€») η επισκεψιμότητα που παρουσιάζεται το Μουσείο δεν είναι η αναμενόμενη.
«Το Μουσείο της Άρτας όπως ξέρετε έχει πρόβλημα με την επισκεψιμότητα. Έχει χαμηλή επισκεψιμότητα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, την περιοδική έκθεση για τα Φυτά που κάναμε και τις επαφές που είχαμε με εκπαιδευτικούς όταν είχαμε κάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την κυρία Μ. Ντεκάστρο, ακόμη δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση, όχι μόνο των επισκεπτών της Άρτας αλλά και της τοπικής κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά η Προϊσταμένη της ΛΓ’ ΕΠΚΑ Χριστίνα Μερκούρη.
Η κυρία Μερκούρη αναφέρθηκε στον εξοπλισμό της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, ένα έργο προϋπολογισμού 150.000 ευρώ για το οποίο σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και το οποίο θα συμβάλει στην προβολή του Μουσείου. Το έργο αυτό τελειώνει τέλος του έτους. Όπως ανέφερε η κυρία Μερκούρη, ένας τομέας αυτού του έργου είναι και η σήμανση (πίνακες κλπ.) που θα υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας αλλά και η έκδοση κάποιων φυλλαδίων (Flyers) που θα υπάρχουν σε επιλεγμένους χώρους όπως τουριστικά πρακτορεία και χώρους βυζαντινών αρχαιοτήτων από τους οποίους περνάει πολύ μεγάλο κοινό ούτως ώστε να αποτελέσει έναν τρόπο διαφήμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου, δηλαδή πού βρίσκεται σε σχέση με το γεφύρι.
«Όλοι που περνάνε από την Άρτα έρχονται στο γεφύρι. Απέναντι είμαστε εμείς, δεν περνάνε. Δηλαδή πολλοί είναι αυτοί που δεν το ξέρουν (το μουσείο). Με αυτόν τον τρόπο, με κάποια ειδική σήμανση που θα είναι και σε δυο – τρία επιλεγμένα σημεία της πόλης που περνάει πολύς κόσμος και μ’ αυτά τα flyers θα κάνουμε άλλη μια προσπάθεια να γνωρίσουμε στον κόσμο την ύπαρξη του Μουσείου» ανέφερε η κυρία Μερκούρη.