Την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ζητούν φορείς της Κρήτης, που ολοκλήρωσαν τον σχετικό φάκελο υποψηφιότητας.
Ο φάκελος της τελικής φάσης για την ένταξη της «κοσμοπολίτικης» οχυρής νησίδας και άλλοτε κατοικητήριο των λεπρών παραδόθηκε στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρο Ινιωτάκη και την πενταμελή ομάδα εργασίας του τμήματος, που είχε συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι πρόκειται να παραδώσει αμέσως τον φάκελο στη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την προβολή της προσπάθειας και του διαχειριστικού σχεδιασμού.
Ο κ. Ινιωτάκης επεσήμανε ότι το δεύτερο αυτό μέρος ολοκληρώνει τον απαιτούμενο φάκελο, που συντάχτηκε σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση για την εγγραφή της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Οι τοπικοί φορείς χαρακτηρίζουν «προπομπό» την υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας στο Καλαντάρι του διεθνούς Οργανισμού της UNESCO, για να ακολουθήσουν και άλλα αρχαιολογικά και φυσικού κάλλους μνημεία του νησιού όπως η Κνωσός, το Φαράγγι της Σαμαριάς, η παλιά πόλη Χανίων-Ρεθύμνου κ.ά. που έχουν διεθνή αναγνώριση και δεν είναι ενταγμένα στον κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού.
Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς προβληματίζονται έντονα για τον παραγκωνισμό της Κρήτης, αλλά και από το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού από το 2003 δεν έχει ακόμα συστήσει την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και η Κρήτη με τέτοια ιστορία, πολιτισμό και φυσικά μνημεία δεν είναι στη λίστα του διεθνούς οργανισμού, ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ενταγμένα 60 μνημεία.