Ανοιχτές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό» έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα η επιστημονική ομάδα της ανασκαφής.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 22 Ιουλίου, και ώρα 8:00 μ.μ., η επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-ενημέρωση για την πορεία του έργου της στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης. Οι διευθυντές της Ανασκαφής, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Πλάντζος και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δαμάσκος, θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο της ομάδας η οποία ανασκάπτει στην Παραβέλα από το καλοκαίρι του 2009. Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ορεστίων, θα συμμετάσχει το Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου της πόλης, με τις Ελευθερία Κυδωνάκη, Σοφία Πρώιου και Ειρήνη Μπέλλου.
Την Τρίτη 24 Ιουλίου, και ώρα 10:00 π.μ., θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανασκαφή στην Παραβέλα» για παιδιά ηλικίας 10-14 ετών στον χώρο της ανασκαφής, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας. Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στον χώρο, θα μιλήσουν με τους αρχαιολόγους που θα εργάζονται εκεί και θα μοιραστούν μαζί τους, για μία περίπου ώρα, τα «μυστικά» της δουλειάς τους. (Δηλώσεις συμμετοχής: 246744100. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους καπέλο, παγούρι με νερό και να φορούν κλειστά παπούτσια.)
Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού συνεχίζει τις έρευνες του Θανάση Παπαζώτου της δεκαετίας του 1980 στη θέση Παραβέλα, περίπου 1,5 χμ. βορειοδυτικά της σημερινής πόλης. Τότε είχε ανακαλυφθεί μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-5ος αι. μ.Χ.) και ένα παλαιότερο κτίριο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Κατόπιν μελετών του Δ. Δαμάσκου στην περιοχή, ο οποίος πρότεινε την ταύτιση του ρωμαϊκού κτιρίου της Παραβέλας με την έδρα του Κοινού των Ορεστών, επελέγη ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος για συστηματική ανασκαφή, αρχικά με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της MONUMENTA, Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, το Πρόγραμμα «Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Άργους και της ευρύτερης περιοχής.
Η ανασκαφή τελεί υπό την εποπτεία της ΚΘ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην ανασκαφή συμμετέχουν, ως εκπαιδευόμενοι, 22 φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://argosorestikonproject.org